Onsdag 10 Aug
Stockholm

Klimattull, utsläppsgränser och förbud – så ser EU:s klimatpaket ut

Så ser EU:s nya klimatpaket ut.
Så ser EU:s nya klimatpaket ut. Foto: Unsplash

Under onsdagen presenterade EU sitt nya klimatpaket, som innefattar bland annat koldioxidtullar och stopp för bilutsläpp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter lång tids väntan var det dags för EU-kommissionen att presentera sin plan för att rädda klimatet genom klimatpaketet ”Fit for 55”.

Koldioxidtullar och nya krav

I paketet ingår bland annat planer på att skapa koldioxidtullar vid landsgränser, totalstopp för bilutsläpp från och med år 2035 och krav på hållbara bränslen i flygplan.

Ett urval av importerade varor från länder med lägre miljöambitioner kommer gå genom en så kallad klimattull. Klimatpaketet har även riktat in sig på andra fordonsmedel såsom sjötrafik, där utsläppsgränser införs. I praktiken kommer detta innebära ett förbud för försäljning av nya bensin-och dieselbilar inom tio år.

Förnybar energi

EU-kommissionen har också lagt fram nya mål för hur pass mycket av energin som ska vara förnybar inom drivmedel och i allmänhet.

Nu väntas godkännandet från EU:s medlemsländer och ledamöterna i parlamentet och det första gröna ljuset väntas komma om drygt ett år, skriver TT.

"Kejsarens nya kläder"

Men Carl Schlyter, talesperson för klimat- och omställningsfrågor på Greenpeace, är inte nöjd med resultatet.

– EU:s klimatpaket liknar mest kejsarens nya kläder. Bakom de stora orden är klimatpolitiken naken inför de hot som ska bemötas. Satsningen bygger på mål som ligger långt under vad vetenskapen konstaterar att det krävs för att vi ska undvika en klimatkatastrof. Dessutom är förslaget fullt av kryphål, som riskerar att leda till katastrofala konsekvenser för skogen och den biologiska mångfalden.

I ett pressmeddelande hänvisar han till en rapport som visar att den sista förbränningsmotorn måste säljas senast 2028 för att nå en fossiloberoende fordonsflotta till år 2040. Han nämner också att det saknas grundläggande krav i klimatpaketet, såsom energisnålare bilar.

– Dagens förslag är helt enkelt för lite och för sent.

/
EU
/
Bil
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.