Stockholm

Patienter tillåts välja läkare efter etnicitet – bryter mot lagen

Patienter tillåts välja läkare efter etnicitet – kan bryta mot lagen
Patienter tillåts välja läkare efter etnicitet – kan bryta mot lagen. Foto: Claudio Bresciani/TT, Isabell Höjman/TT

En ny granskning, som Dagens Nyheter har publicerat, avslöjar att vårdcentraler och tandläkarmottagningar över hela landet tillåter patienter att välja läkare efter etnicitet. Närmare hälften går med på önskemålet som kan bryta mot lagen.


Läs mer

En ny granskning av Dagens Nyheter visar att alla regioner i Sverige har vårdgivare som låter sina patienter välja att vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare. 

Häften går med på önskemålet

Efter att ha ringt 100, både privata och offentliga, tandläkarmottagningar och vårdcentraler gick närmare hälften med på önskemålet.

Vid tillfällen ska personal vid klinikerna ha frågat om det är läkarnas språkkunskaper som oroar. Reportrar på DN har då upprepat önskemålet om en etnisk svensk läkare, vilket då varit möjligt trots att läkarna pratar bra svenska.

– Jag är född här och har gått igenom hela processen till att bli doktor, med en lång utbildning. Och det är inte tillräckligt för att patienten ens ska se mig i ögonen, säger läkaren Jalal El Al som är med i granskningen.

Riskerar bryta mot diskrimineringslagen

– Vi har ju två ljusa i alla fall. Jag kan skriva dig på en svensk tandläkare, säger personal vid en offentlig folktandvårdsklinik i Skåne till tidningen. 

Lars Arrhenius, chef för myndigheten Diskrimineringsombudsmannen, menar att lagen är tydlig och att man som arbetsgivare inte får diskriminera eller missgynna någon kopplat till etnisk tillhörighet. 

Därför bryter klinikerna som var del av granskningen, och gick med på önskemålen, mot diskrimineringslagen, enligt DN

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.