Söndag 3 Jul
Stockholm

EU-domen: Arbetsgivare får förbjuda slöja på jobbet

Ny EU-dom: Arbetsgivare får förbjuda slöja på jobbet
Ny EU-dom: Arbetsgivare får förbjuda slöja på jobbet. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT

Företag får förbjuda anställda att bära slöja, det har EU-domstolen slagit fast. Domen påverkar arbetsplatser i hela EU och enligt beslutet får arbetsgivare sparka personer som bryter mot lagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Företag får förbjuda anställda att bära slöja, det har EU-domstolen slagit fast. Domstolen framhåller dock att det bara får ske under vissa omständigheter. 

Då gäller slöjförbudet

Enligt beslutet får företag sparka anställda för att de bär slöja, om de jobbar i direktkontakt med kunder, eller om slöjan skapar arbetsplatskonflikter.

Domslutet bygger främst på två separata fall i Tyskland där två muslimska kvinnor anser sig ha blivit utsatta för diskriminering, och stängts av från jobbet, efter att arbetsgivaren uppmanat de anställda att inte bära slöja.

Efter att ha vägt beslutet bestämde EU-domstolen att utslaget blev att arbetsgivaren har rätt att ställa krav på sina anställda.

Påverkar arbetsplatser i hela EU

Domstolen understryker dock att förbudet måste grunda sig i ett "verkligt behov" från arbetsgivarens sida, och får inte heller riktas mot en särskild religös grupp.

Då EU-lag har företräde över nationell lagstiftning påverkar domen arbetsplatser i hela EU, enligt SVT

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.