Söndag 24 Okt
Stockholm

Två personer åtalas för djurplågeri – 65 vanvårdade hundar i husvagnar

80 hundar vanvårdades av en man och kvinna i Ljusdal.
80 hundar vanvårdades av en man och kvinna i Ljusdal. Foto: Polisen

Två personer har åtalats för djurplågeri efter att polisen hittat 65 vanvårdade hundar i husvagnar.
– De flesta var ovårdade och mycket smutsiga med stora kakor av avföring eller smuts hängandes i pälsen, berättade en av poliserna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett par husvagnar i Ånge kommun upptäckte polisen, efter ett tips om vanvård, 65 vanvårdade hundar.

Hundarna, som var blandningar av cockerspaniel, mopsar och grand danois, ska ha varit täckta av avföring och smuts när polisen kom till platsen och husvagnarna ska ha varit fyllda av spillningar.

Flera av hundarna led av tandköttsinflammation, irriterade ögon, alldeles för långa klor och svåra eksem.

Vanvårdade höns

Samma ägare ska även haft runt 100 vanvårdade höns och ytterligare 15 hundar, något som polisen upptäckte efter ett ingripande vid en närliggande kommun.

Hönsen avlivades på plats och vid gripandet av de två ägarna, en man och en kvinna, ska kvinnan ha gjort motstånd genom att kasta ett vedträ mot en djurskyddshandläggare. Hon åtalas därför också för förgripelse mot tjänsteman.

Nekade till brott

Bägge nekade till djurplågeri, trots att kvinnan tidigare varit känd hos polisen. Hon har haft djurförbud sedan 2005, men ska då ha hållit sig borta från polisen efter det att hon skaffat hundarna.

Enligt mannens utsago var det kvinnans ansvar att ta hand om hundarna och att han bara skulle sköta hönsen. Kvinnan säger däremot tvärt om och menar att hundarna var mannens ansvar.

Djuren ska, enligt åtalet, inte fått tillräckligt med tillsyn, vård och mat, rapporterar SVT.

Tio av hundarna avlivades till följd av för svåra skador, men resten av hundarna fick sitt lyckliga slut efter att cirka två hundra personer anmälde intresse för att ge dem nya hem.

Idag mår resten av hundarna bra och bor med kärleksfulla familjer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela