80 hundar vanvårdades av en man och kvinna i Ljusdal.
80 hundar vanvårdades av en man och kvinna i Ljusdal. - Foto: Polisen

Två personer åtalas för djurplågeri – 65 vanvårdade hundar i husvagnar

Två personer har åtalats för djurplågeri efter att polisen hittat 65 vanvårdade hundar i husvagnar.
– De flesta var ovårdade och mycket smutsiga med stora kakor av avföring eller smuts hängandes i pälsen, berättade en av poliserna.


I ett par husvagnar i Ånge kommun upptäckte polisen, efter ett tips om vanvård, 65 vanvårdade hundar.

Hundarna, som var blandningar av cockerspaniel, mopsar och grand danois, ska ha varit täckta av avföring och smuts när polisen kom till platsen och husvagnarna ska ha varit fyllda av spillningar.

Flera av hundarna led av tandköttsinflammation, irriterade ögon, alldeles för långa klor och svåra eksem.

Vanvårdade höns

Samma ägare ska även haft runt 100 vanvårdade höns och ytterligare 15 hundar, något som polisen upptäckte efter ett ingripande vid en närliggande kommun.

Hönsen avlivades på plats och vid gripandet av de två ägarna, en man och en kvinna, ska kvinnan ha gjort motstånd genom att kasta ett vedträ mot en djurskyddshandläggare. Hon åtalas därför också för förgripelse mot tjänsteman.

Nekade till brott

Bägge nekade till djurplågeri, trots att kvinnan tidigare varit känd hos polisen. Hon har haft djurförbud sedan 2005, men ska då ha hållit sig borta från polisen efter det att hon skaffat hundarna.

Enligt mannens utsago var det kvinnans ansvar att ta hand om hundarna och att han bara skulle sköta hönsen. Kvinnan säger däremot tvärt om och menar att hundarna var mannens ansvar.

Djuren ska, enligt åtalet, inte fått tillräckligt med tillsyn, vård och mat, rapporterar SVT.

Tio av hundarna avlivades till följd av för svåra skador, men resten av hundarna fick sitt lyckliga slut efter att cirka två hundra personer anmälde intresse för att ge dem nya hem.

Idag mår resten av hundarna bra och bor med kärleksfulla familjer.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.