Stockholm

Vaccinsamordnaren om vaccinmotståndet i Europa: "Mycket allvarligt"

Richard Bergström ser allvarligt på vaccinmotståndet i Europa.
Richard Bergström ser allvarligt på vaccinmotståndet i Europa. Foto: Anders Wiklund/TT & Johan Nilsson/TT.

I flera europeiska länder ser man ett utbrett vaccinmotstånd. Detta oroar vaccinsamordnaren Richard Bergström, som förklarar att det kan påverka Sverige negativt.


Läs mer

I takt med att fler och fler vaccineras har Sverige kunnat öppna upp mer och mer under sommaren. I nuläget har 76 procent av svenskarna fått minst en dos vaccin och 48 procent är fullt vaccinerade.

Men det visar sig finnas ett vaccinmotstånd i Europa, som tros ha sin grund i konspirationsteorier som sprids på sociala medier och allmän skepticism gentemot myndigheter. Det förklarar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i Aktuellt. 

– Det här är inte bra, det är mycket oroväckande, säger han. 

"Finns en fara för oss"

Richard Bergström förklarar att Sverige får de doser som inte används i andra länder i Europa, exempelvis Bulgarien där vaccinmotståndet är stort. Men det är inte positivt i längden, menar han. 

– Vi kan ju drabbas av det här. Dels har vi ju mycket folk som reser, vi har lastbilschaufförer och turister, säger han i Aktuellt och fortsätter: 

– Men det värsta enligt mig är mutationerna. Vi får nya mutationer och nya varianter. Så länge det pågår aktiv smittspridning i världen, framförallt i vår närhet, finns det en fara för oss. 

Gratis öl till vaccinerade 

Länderna har olika strategier för att få sina medborgare att vaccinera sig. Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade tidigare i juli att det numera är obligatoriskt för landets vårdpersonal att vaccinera sig. 

Presidenten förklarade även att man behöver visa upp bevis på att man är vaccinerad, alternativt ett negativt coronatest, för att till exempel gå på bio och restauranger. 

I andra Europeiska länder ser vi blandade kreativa strategier. I Tyskland erbjöd man gratis öl till folk som valde att vaccinera sig och i Polen kan man som vaccinerad delta i ett lotteri, med chans att vinna två miljoner kronor, något som DN rapporterat om. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.