Tisdag 28 Sep
Stockholm

Experten svarar: Så undviker du getingstick

Getingar kan verka ilskna, och många tycker de gul- och svartrandiga insekterna är obehagliga. Här är allt du behöver veta om getingar och hur du undviker att bli stucken!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Getingar är inte alltid roliga att ha och göra med och många tycker de gul- och svartrandiga insekterna är obehagliga. Trots det är de viktiga insektsrovdjur, som har en viktig plats i naturen då de pollinerar växter.

Det är inte helt ovanligt att få besök av getingar runt sommarens fikabord och vissa får till och med tillfälliga gäster i form av getingbon nära tomten. Men hur gör du egentligen för att slippa få ett getingstick? 

Nyheter24 pratar med getingexperten Jouni Sorvari som har forskat på getingar sedan 2008. 

Hur känner du igen en geting?

Så känner du igen en geting och ett getingbo. Foto: Johan Nilsson / TT

– De flesta getingar är gul- och svartrandiga och är mindre håriga än humlor och bin. Många har påstått att de inte har hår, men det är inte korrekt, säger Sorvari.

Getingarnas bon kan även vara bra att känna igen då de ofta är måna om att försvara det. Kommer man nära kan de känna sig hotade och då kan de bli ilskna. Enligt forskaren finns det vissa kännetecken som kan vara viktiga att veta om: 

– Om det hänger på taket, till exempel på en vind, är getingbon klotformade och ofta i material som liknar papper eller kartong. Färgen är oftast i en grå eller brun nyans, säger han och fortsätter. 

– Getingbo kan också vara i jorden, till exempel i ett gammalt sorkbo. Jordbon har enskilda öppningar på jorden och material syns inte, man ser bara getingar som flyger fram och tillbaka.

Varför sticker getingar?

Getingar är måna om att skydda sitt bo. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En fråga många ställer sig är varför getingar får för sig att sticka. Är de verkligen så ilskna som vi tror? Sorvari förklarar hur det egentligen ligger till: 

– Det är en myt, eller en del av det är myt. Getingar är arbetsamma, de samlar mat för getinglarvar och för att bygga bon. Men de är orädda! Dom skyddar sina bon från dig - och det spelar ingen roll hur stor du är. 

Enligt experten finns det främst två anledningar till varför människor blir stuckna av getingar. 

– Det är främst två anledningar till varför getingar sticker. Antingen för att de känner att deras bo är hotat, eller för att de känner sig "personligt" hotade. Med andra ord sticker de i självförsvar. 

– Många gånger tror vi att de sticker utan anledning, men det är ganska säkert att vi har gjort något som har gjort att de känner sig hotade, säger Sorvari. 

Så undviker du att bli stucken av en geting

Så undviker du att få ett getingstick. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Sorvari, som i 13 år har forskat på getingar, har själv aldrig blivit stucken. Hans tips är enkla men kan vara livsviktiga. 

– Nyckeltaktiken är att röra sig långsamt, utan snabba rörelser och att inte andas om getingar flyger nära ditt ansikte. Annars kan man även tänka på att andas genom näsan, getingar flyger inte in i din näsa, men om de flyger in i din mun kan de sticka, och det kan vara dödligt, förklarar han. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela