Tisdag 28 Sep
Stockholm

Anna, 83, fasar inför vintern: "Höll på att frysa ihjäl"

hemohyra
När Anna uppmärksammat att hon fryser i sin lägenhet får hon rådet att flytta. Foto: Anders Wiklund/TT och Gorm Kallestad/Scanpix/TT

Under vintern har 83-åriga Anna tvingats klä sig i mössa och vantar – inomhus. Med knappa 16 grader i lägenheten och proppar som går är den näst intill obeboelig.
– Jag har frusit så mycket, säger Anna till Hem & Hyra.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en stockholmslägenhet från 20-talet bor 83-åriga Anna, i ett område där medelinkomsten ofta ligger på över en halv miljon kronor. Ändå fruktar Anna inför kommande vintern – då hon i fjol var nära att frysa ihjäl i sin egen bostad, skriver Hem & Hyra.

Boende på bottenvåningen i bostadsbyggnaden på Östermalm hade en normal inomhustemperatur, medan Annas termometer visade 16 grader. 

Då det är ett gammalt hus där värmesystemet inte fungerar som det ska, hade den tidigare fastighetsskötaren erbjudit Anna elradiatorer, och kompensation för den då stigande elförbrukningen.

Men de två senaste åren har situationen vänt för Anna – och inte till det bättre.

Under vintern är Anna, 83, rädd att frysa ihjäl i sin egen lägenhet. Foto: Anders Wiklund/TT

"Jag har frusit så mycket"

När fastighetsägaren försvann och ersättes av en ny erbjöds Anna inte längre den ekonomiska kompensationen. Anna förklarar att hennes pension helt enkelt inte räcker till de dyra elräkningarna och vintrarna i hemmet tillbringas i tjocka kläder och filtar.

– Det vore så skönt att kunna använda radiatorerna igen. Jag har frusit så mycket. Man var alldeles stel i händerna hela vintern, säger hon till tidningen.

En vän till Anna fick tillslut nog och kontaktade själv Hyresgästföreningen och har en del tankar om den nya fastighetsägarens agerande.

– Hon höll på att frysa ihjäl förra vintern. Min övertygelse är att fastighetsägaren vill komma över lägenheten och därför inte hjälper till. Hon har flera gånger blivit uppmanad att flytta om hon tycker det är för kallt, säger vännen.

Tvingas stryka kläder i mörkret

Ungefär samma tid som Annas extra element försvann byttes även proppskåpet ut. Det resulterade i att proppen går när hon använder strykjärnet eller slå på radiatorerna, samtidigt som hon har lampan tänd.

Den nya proppskåpet gör att Anna tvingas styrka endast på dagstid, eller i mörkret. Foto: Hasse Holmberg/TT

Förbundsjurist Johan Candler vill inte uttala sig om Annas situation när Hem & Hyra når honom, då Hyresgästföreningen fortfarande har ett pågående ärende i fallet. Men han håller med om att lägenheten är alldeles för kylig och att brister i lägenheter är upp till värden att lösa.

"Hon har rätt att ha varmt i sin lägenhet"

Även fastighetsägaren upprörs över boendesituationen, och menar på att åtgärder har satts in för att Anna inte ska behöva frysa när graderna sjunker.

– Självklart. Hon har rätt att ha varmt i sin lägenhet. Vi har höjt värmen i hela fastigheten, vi har luftat elementen, bytt ut reglage, gått igenom ventilationen samt isolerat balkongdörr och fönster. Och givetvis ska hon kunna använda elelementen om de behövs, säger hon och förklarar att de arbetar för att lösa andra brister i lägenheten.

Efter att Anna kontaktat sitt elbolag som sammanställt de senaste årens räkningar som gått vidare till hyresvärden kan hon inte göra annat än att vänta på om hon kommer att kompenseras, skriver Hem & Hyra.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela