Tisdag 28 Sep
Stockholm

Svenska OS-stjärnorna bröt mot coronaregler

Diskushjältarna bröt mot coronaregler.
Diskushjältarna bröt mot coronaregler. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

De svenska diskushjältarna Daniel Ståhl och Simon Petterson​ satt på läktaren när Sveriges herrhandbollslag spelade. Detta var ett brott mot de strikta coronareglerna som råder under OS i Tokyo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På lördagen blev Daniel Ståhl, 28, och Simon Petterson, 27, hjältar när de blev de första svenskarna sedan 1948 att kamma hem två medaljer i samma OS-gren. 

– Jag är en svensk viking!, skrek Ståhl som tog guldet i diskus efter att ha kastat det fjärde bästa OS-kastet genom tiderna – 68,90 meter.

Petterson var hack i häl och fick en silvermedalj med sina 67,39 meter i det näst sista kastet. 

Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT.

Tittade på handbollsmatchen

Diskushjältarna var inte de enda OS-hjältarna under helgen. Det svenska herrlandslaget i handboll besegrade nämligen Danmark med 33-30 på söndagen i den sista gruppspelsmatchen. 

På läktarna under matchen satt Daniel Ståhl och Simon Petterson och hejade på laget. De åkte även med i lagbussen efter matchen, vilket man kunde se i ett klipp på Instagram. 

– Vi ville tacka dem för hur de tog emot oss i OS-byn i går kväll, så vi bad dem smuggla med oss till matchen, sa Simon Pettersson till SportExpressen efter matchen.

Bröt mot coronaregler

Men i och med detta bröt Ståhl och Petterson mot de strikta coronareglerna som råder under OS i Tokyo. De tävlande idrottarna får nämligen inte se någon annan sport på plats under spelen. Det rapporterar TT.

Men enligt handbollslandslagets presschef Daniel Vandor och friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint hade Ståhl och Petterson fått klartecken från SOK (Sveriges olympiska kommitté) för att titta på matchen. 

Lars Markusson, presschef på SOK, bekräftar dock för SportExpressen att de bröt mot corona-reglerna genom att befinna sig på en annan sports arena och menar att han själv borde ha varit tydligare med det. 

Han förklarar att friidrottarna och handbollsspelarna lever i samma bubbla under OS, men att det fortfarande inte var enligt reglerna. 

Tar på sig ansvaret

Lars Markusson tar samtidigt på sig skulden för vad som inträffat. 

– Ingen skugga skall falla över Daniel och Simon, är det någon som har gjort fel så är det jag. De ville stötta handbollslandslaget efter att de tagit emot dem i OS-byn efter deras medalj, handbollslaget stod där vid halv två. Daniel och Simon blev rörda och ville ge tillbaka och handbollen ville ha med dem. Detta skedde under översikt av handbollslandslagets läkare och genomfördes på ett smittsäkert sätt. Handbollslandslaget vittnar också om att deras närvaro höjde moralen, säger han till SportExpressen. 

Regelbrott kan leda till diskvalificering 

Att bryta mot coronarestriktionerna under OS kan leda till att man blir utslängd från spelen. 

Detta har hänt tidigare, bland annat med maratonlöparen Félicien Muhitira, som skickades hem tre veckor innan invigningen, efter att ha lämnat sitt hotell utan tillåtelse. 

Det ska även nyligen ha hänt med med två judokor från Georgien som varit ute på sightseeing i Tokyo, enligt SportExpressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela