Börje Almqvist och bilder från Kabul.
Journalisten och Afghanistankännaren Börje Almqvist reder ut frågor kring vad talibanernas mål är. - Foto: Privat, Rahmat Gul/AP/TT och Zabi Karimi/AP/TT

Experten: Det här vill talibanerna uppnå nu

Kriget är över i Afghanistan, enligt talibanerna. Nu väntas rörelsen utropa att de återigen tagit över makten i landet. Men vad vill talibanerna uppnå med maktövertaget? Nyheter24 har pratat med journalisten och Afghanistankännaren Börje Almqvist.


De senaste veckorna har konflikten trappats upp och på söndagskvällen intog talibanerna Afghanistans huvudstad Kabul – och har nu kontroll över hela landet. 

Härnäst väntar talibanrörelsen utropa att det åter tagit makten över landet, och det råder stor oro i världen för vad deras styre kan komma att innebära.

Nyheter24 har pratat med journalisten Börje Almqvist, som rapporterat från Afghanistan sedan 1982 och som är aktiv i Svenska Afghanistankommittén, för att reda ut vad talibanerna vill åstadkomma i Afghanistan.

Foto: Zabi Karimi/AP/TT

Vad är talibanernas mål med övertagandet?

Almqvist förklarar att talibanernas huvudsakliga fokus är makten – efter att de utropat att de tagit över genom "Det islamistiska emiratet Afghanistan" och gjort det officiellt. Ett av målen framåt är att landet ska styras med sharialagar.

– Sen vet man ju inte riktigt vad denna sharia kommer att innebära i praktiken? Jag gissar att vi kommer att få se ganska drastiska bestraffningar av mord och stöld, förklarar han.

"Fria val har jag svårt att föreställa mig"

Almqvist poängterar samtidigt att enligt islamisk lag är det inte helt lätt att få igenom exempelvis ett straff i form av att en hand huggs av, vilket är en av bestraffningarna för stöld. Det kan finnas en del förmildrande omständigheter, som att familjen har det svårt ekonomiskt.

– Sedan kommer förmodligen ett religiöst råd vara de som ska ta ställning till de lagar som finns och de lagar som ska stiftas. Att det blir fria val har jag svårt att föreställa mig, jag kan ha helt fel och hoppas att jag har helt fel, fortsätter Almqvist och lägger till: 

– Men en representativ demokrati har ju aldrig varit någonting de verbalt förespråkat, vilket jag tror beror på att de inte är intresserade av den.

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Menar på att talibanernas styre moderniserats

Tidigare har talibanerna sagt att de gått vidare från hur landet styrdes under den förra tiden som de hade makten, mellan åren 1996 och 2001. Något som många misstror, särskilt vad det gäller kvinnornas rättigheter.

Finns det något som talar för att talibanerna menar det de säger?

– Ja, det gör det. Det grundar jag på att de talibaner som fick makten på 90-talet, det var människor som hade fostrats i krig, flyktingläger och koranskolor. De hade alltså ingen erfarenhet av den moderna världen. 

Idag menar Almqvist att de har en större erfarenhet och kunskap i fördelarna som det skulle innebära med ett annat styre.

– De vet att de själva kan ha nytta av den moderna världen, det begrep de inte förra gången för de visste inte vad det var för något till stor del. Det är sådana saker som är rent praktiska, ska de ha en fungerande armé är det massa teknisk utrustning som en fungerande armé har idag, avslutar Börje Almqvist.

Hur styret kommer att se ut återstår att se efter det att talibanerna själva gått ut med vad som väntar Afghanistans befolkning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bank nekade gravid provanställning

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.