Nooshi Dadgostar och genrebild på krogen.
Vänsterpartiet tycker inte att man ska införa nationella vaccinpass i Sverige. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Stefan Jerrevång/TT

Vänsterpartiet vill inte se vaccinpass på krogen

Under torsdagen gick Moderaterna ut med förslaget att de gärna ser att Sverige inför nationella vaccinpass på krogen och i nöjeslivet. Nyheter24 har kontaktat övriga partier om vad de tycker om förslaget – och Vänsterpartiet håller inte med.


Tidigare i veckan skrev Moderaterna i en debattartikel, som publicerades i Dagens Nyheter, att de så fort som möjligt vill öppna upp samhället, däribland partiledaren Ulf Kristersson.

Detta genom att införa vaccinpass i både nöjeslivet och krogmiljöer – för att de som vaccinerat sig ska kunna leva som vanligt igen.

– I väntan på att helt kunna avskaffa alla restriktioner behövs regler som gör att dubbelvaccinerade så långt som möjligt kan återfå sin frihet och återgå till ett normalt liv, Verksamheter som har drabbats extra hårt av restriktionerna – som resor, kultur, krogar och idrott – kan öppna upp för alla vaccinerade, samtidigt som det ger goda incitament för fler att verkligen vaccinera sig, säger Moderaterna, enligt pressekreteraren Hanna Strömberg, till Nyheter24.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vänsterpartiet: Nej till förslag om vaccinpass

Nyheter24 har kontaktat övriga partier för att se hur de ställer sig i frågan. Vänsterpartiets Karin Rågsjö, ledamot i socialutskottet, säger att partiet inte är positivt inställda till Moderaternas förslag.

– Vänsterpartiet tycker inte att vi ska använda nationella vaccinpass för tillträde till nöjesliv och krogmiljöer, säger Rågsjö och fortsätter:

– Det skulle innebära en ökad administration och det är svårt att genomföra på ett integritetssäkert sätt. Det skulle kunna innebära att dörrvakter exempelvis ska läsa av vaccinpasset och kontrollera det mot personens identitet i en välbesökt krogmiljö.

Karin Rågsjö (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon menar att det istället är viktigt att samhällets resurser går till att öka vaccinationsgraden i Sverige, särskilt bland unga och andra grupper där färre vaccinerat sig.

– Vi ser idag exempelvis att vaccinationsgraden varierar mellan regionerna, inte minst Region Stockholm ligger efter med vaccinationen av yngre. På sikt kan det bli aktuellt med vaccinationspass till stora evenemang det som även Folkhälsomyndigheten har tagit upp. Men först måste alla haft möjlighet att vaccinera sig.

Moderaterna vill införa vaccinpass på restauranger. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Positiva till att vaccinera yngre

I frågan om yngre personer i Sverige ska vaccineras menar V att om fler vaccineras mot covid-19, skulle det kunna räcka med att prioritera den vuxna befolkningen.

– Vänsterpartiet är inte principiellt emot att yngre personer vaccineras men tycker att de besluten även fortsatt ska fattas på inrådan från experter, säger Rågsjö och lägger till:

– Om vi når en god vaccinationsgrad bland den vuxna befolkningen är det sannolikt ett mycket gott skydd mot smitta.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.