Måndag 20 Sep
Stockholm

Bostadsbolaget som hjälper unga att köpa lägenhet – betalar hälften

bostad
Nu vill HSB göra det lättare för unga vuxna att köpa sin första lägenhet. Foto: Henrik Montgomery/TT och Stina Stjernkvist/TT.

Nu vill HSB Stockholm hjälpa unga att köpa bostadsrätt – genom att betala hälften av kontantinsatsen.
– Det känns helt rätt att försöka sig på att hitta lösningar för unga, säger vd:n Anders Svensson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Unga får det allt svårare att kunna äga sin egen bostad, då framförallt i större städer som Stockholm. Det kooperativa bostadsbolaget HSB vill ta fram en modell som ska göra det möjligt för en ung vuxen att kunna köpa en bostadsrätt. Modellen heter HSB Dela, och betyder alltså att bostadsköparen och bostadsbolaget delar på kontantinsatsen.

Efter att ett lyckat pilottest genomförts i Göteborg är det nu dags för HSB Stockholm att prova på marknaden i huvudstaden.

– Det här ligger som en av HSB:s viktigaste uppgifter naturligtvis, att jobba med bostadsfrågor rent generellt, men framförallt att titta på lösningar för unga bostadsköpare, berättar Anders Svensson, vd för HSB Stockholm, för Nyheter24.

Anders Svensson är vd för HSB Stockholm. Foto: HSB

Så kommer det att gå till

Det är en förening i Bromsten, i Spånga, som bostadsrätterna ska finnas. 26 av 150 lägenheter kommer att användas till projektet, och den som bostadssparar i HSB och är mellan 18-29 år kan anmäla sitt intresse.

Då köper den unga vuxna lägenhet tillsammans med HSB, och bidrar med 50 procent var av kontantinsatsen. Avgiften till föreningen står den unga för, och sin del av lånet.

Efter fem år har bostadsköparen möjlighet, om ekonomin finns, att köpa ut HSB:s del och själv äga sin lägenhet.

– Är man 18 år så har man kanske inte har kommit ut i arbetslivet och blivit etablerad, och har svårt med inkomst. Men efter åren går så kanske du har större möjlighet att förfoga över hela lägenheten själv, säger Svensson.

Efter tio år senast ska bostadsinnehavaren köpa loss HSB:s andel, alternativt att man säljer lägenheten tillsammans. Men den unga köparen har möjlighet att sälja bostaden även innan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela