Nyheter24 reder ut allt om kontantinsatsen inför bostadsköpet.
Nyheter24 reder ut allt om kontantinsatsen inför bostadsköpet. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Fredrik Sandberg/TT

Kontantinsats vid bostadsköp: Det gäller för lägenhet och hus

Går du i tankarna om att köpa ny bostad men inte riktigt vet hur allt fungerar? Nyheter24 reder ut allt om kontantinsatsen och vad svenska folket googlar mest på om avgiften.


Vad är en kontantinsats?

En kontantinsats är den summan du måste betala i samband med att du köper en bostad. Om du till exempel lånar 85 procent av bostadens kostnad behöver du betala 15 procent av priset i kontantinsats. Det är en klumpsumma som du betalar när köpet genomförs och det gäller för köp av alla bostadsrätter, fritidshus och villor.

Banken får låna ut upp till 85 procent av marknadsvärdet till dig som köpare. Det är ett så kallat bolånetak som satts av finansinspektionen. Resterande del behöver du betala själv i en så kallad kontantinsats.

Vid kontraktsskrivning betalas en handpenning om 10 procent av hela kostnaden. Summan dras sedan av när du ska betala in resterande del av kontantinsatsen som oftast betalas in dagen då du får tillträde till bostaden. Det innebär alltså att du betalar tio procent vid kontraktsskrivning och fem procent vid tillträde.

Prisbasbelopp 2024: Så påverkas skatt, pension och CSN

Kontantinsats lägenhet – hur funkar det?

Om du köper en lägenhet behöver du betala en kontantinsats. Det är den delen av slutpriset för bostaden som du inte får ta banklån för och därför måste betala själv. Om du till exempel tar ett banklån om 85 procent av lägenhetens slutpris, så behöver du betala de sista 15 procenten själv. 

Räkna ut din timlön till månadslön – så här gör du

Kontantinsats hus – hur funkar det?

Samma regler som gäller ett lägenhetsköp gäller även vid köp av hus. Ska du köpa en bostadsrätt, radhus eller fritidshus så gäller det att ha en kontantinsats på minst 15 procent av köpeskillingen, oavsett bank.

Skattejämkning? Så funkar det kring bolån och ränteavdrag

Hur mycket måste jag betala i kontantinsats?

Du måste betala minst 15 procent av köpeskillingen i kontantinsats. Detta då bankerna har en gräns för hur mycket du får låna av bostadens kostnad. Skulle det vara så att du ska betala en större procentandel i kontantinsats så blir bolånet lägre. 

Om du till exempel köper en bostad för en miljon så behöver du alltså betala minst 150 000 kronor i kontantinsats. 

Amortering 2023: Så funkar det och här är de nya kraven

Källa: Nordea, Länsförsäkringar

/