Torsdag 28 Okt
Stockholm

Ann Linde: Evakueringen från Kabul är avslutad

annlinde
Utrikesminister Ann Linde (S) berättade under fredagens pressträff att evakueringen från Afghanistan avslutas. Foto: Lars Schröder/TT

Under en pressträff på fredagen meddelar utrikesminister Ann Linde (S) att evakueringen från Kabul till Sverige är avslutad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under veckan som gått har Sverige evakuerat över tusen personer ur det numera talibanstyrda Afghanistan.

På måndagen berättade utrikesminister Ann Linde att de evakuerade individerna främst är lokalanställda, familjemedlemmar till lokalanställda eller personer som varit registrerade på utrikesdepartementets så kallade "svensklista".

Evakueringen från Kabul avslutas

På fredagens pressträff inleder Linde med att fördöma gårdagens terrorattack på flygplatsen i Kabul.

– Gårdagens terrorattack riktade mot oskyldiga civila människor och amerikanska soldater i Kabul, visar på den råa grymhet som Daesh står för. De har inte någon som helst ingen respekt för människovärde, säger hon.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist och Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Hon fortsätter med att förklara att enligt planen skulle evakueringen avslutas den 27 augusti, vilket hon bekräftar att den nu gör.

– En ambassadör från UD har lett det mycket svåra arbetet med att genomföra den svenska evakueringsinsatsen. I nära samarbete med andra länder har den utsedda svenska gruppen på flygplatsen uträttat en fantastisk insats i en mycket farlig miljö, säger hon och fortsätter:

– Det är exceptionellt och historiskt att genomföra den evakuering som våra diplomater och andra utsända hat utfört på Kabuls kaotiska flygplats.

Ann Linde säger också att det planerar att fortsätta evakueringen vid en senare tidpunkt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela