Tisdag 28 Sep
Stockholm

Jimmie Åkesson vill stoppa flyktingar – med stängsel mot Turkiet

Jimmy Åkesson vill att Sverige är med och bygger stängsel mot Turkiet
Jimmy Åkesson vill att Sverige är med och bygger stängsel mot Turkiet. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Malin Hoelstad/SvD/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är rädd för en ny flyktingvåg och vill att Sverige hjälper till att stoppa invandring genom Turkiet.
– Det kan behöva byggas stängsel, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jimmie Åkesson är rädd för en ny flyktingvåg och vill att afghaner ska kunna utvisas till Iran, enligt en intervju med Svenska Dagbladet.

Så vill Jimmie Åkesson förhindra en ny flyktingvåg 

Jimmie Åkesson uttrycker sin rädsla för en ny flyktingvåg. För att förhindra en sådan vill han stärka EU:s gränser mot Turkiet. 

Enligt partiledaren är det ett "oerhört tryck" på Europas gräns från Turkiet, något som har funnits sedan flyktingvågen 2015. 

Han menar att avtalet mellan EU och Turkiet om att minska antalet flyktingar som tar sig förbi gränserna är ohållbart, främst på längre sikt. Jimmie Åkesson har även förslag på hur man bör stoppa en eventuell flyktingvåg.

– Genom myndighetspersonal, resurser, pengar. Det kan behöva byggas stängsel och upprättas gränsposteringar i högre grad än i dag. Det ligger i Sveriges intresse att hjälpa till, inom ramen för Frontex till exempel, säger Jimmie Åkesson till SvD. 

Idag finns redan stängsel på gränsen mellan Bulgarien och Turkiet. 

Sverige bör hjälpa till att bygga stängsel

Idag finns redan stängsel på gränsen mellan Bulgarien och Turkiet. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Partiledaren anser att Sverige bör vara en stöttande pelare i arbetet mot att stärka gränserna mot de delar av världen där flyktingar kommer från. 

– Ja, eller överhuvudtaget hjälpa till att freda gränsen, så att vi håller den för en ordnad migration både in och ut, säger han. 

Vill hitta nya vägar för utvisningar

I intervjun förklarar Sverigedemokraternas ledare hur han vill hitta nya vägar för att kunna verkställa utvisningar. 

Jimmie Åkesson anser att ett tredje land skulle vara det allra bästa. På förslag är att kunna utvisa afghaner till ett annat land i Afghanistans närområde, i många fall Iran, rapporterar SvD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela