Genrebild på polis och lustgas.
Nu vill polisen i Kalmar varna ungdomarna som roar sig med lusgas. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Fredrik Sandberg/TT

Polisen varnar för användningen av lustgas: Kan leda till döden

Under torsdagen förra veckan hade gymnasieskolan Södra utmarken i Kalmar inspark för de nya studenterna. Festandet brukar kretsa kring alkohol i mängder, men nu varnar polisen även för användningen av lustgas, som i värsta fall kan leda till döden.


I klubb- och festlivet förekommer ofta användning av lustgas som berusning. På torsdagen förra veckan hittade polisen i Kalmar gräddsifoner och ballonger på marken, vilket indikerade på att ungdomar från gymnasieskolan Södra utmarken roat sig med lustgas under en inspark.

Det fick polisen att sätta ner foten och nu vill de varna för riskerna med användningen.

"Inandning av lustgas kan ge syrebrist och leda till medvetslöshet, ojämn hjärtrytm och i värsta fall döden", skriver områdespolisen i Kalmar och på Öland i ett inlägg på Facebook.

"Ungdomarna tror att det är ofarligt"

Ballongerna såldes genom swish för 25 kronor styck och är då lustgas i koncentrerad form. I inlägget fortsätter de att förklara att kroppens skyddsreflexer, som kräkreflexen, försvagas.

"Ungdomar tror att detta är ofarligt då man använder lustgas inom sjukvården. Det dem inte tänker på är att det då blandas med syrgas och är i mer utspädd form", skriver polisen och avslutar inlägget med att uppmana föräldrar att prata med sina barn om riskerna.

"Föräldrar ta gärna en diskussion med era ungdomar om detta!!"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.