Stockholm

Polisen varnar för användningen av lustgas: Kan leda till döden

Genrebild på polis och lustgas.
Nu vill polisen i Kalmar varna ungdomarna som roar sig med lusgas. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Fredrik Sandberg/TT

Under torsdagen förra veckan hade gymnasieskolan Södra utmarken i Kalmar inspark för de nya studenterna. Festandet brukar kretsa kring alkohol i mängder, men nu varnar polisen även för användningen av lustgas, som i värsta fall kan leda till döden.


Läs mer

I klubb- och festlivet förekommer ofta användning av lustgas som berusning. På torsdagen förra veckan hittade polisen i Kalmar gräddsifoner och ballonger på marken, vilket indikerade på att ungdomar från gymnasieskolan Södra utmarken roat sig med lustgas under en inspark.

Det fick polisen att sätta ner foten och nu vill de varna för riskerna med användningen.

"Inandning av lustgas kan ge syrebrist och leda till medvetslöshet, ojämn hjärtrytm och i värsta fall döden", skriver områdespolisen i Kalmar och på Öland i ett inlägg på Facebook.

"Ungdomarna tror att det är ofarligt"

Ballongerna såldes genom swish för 25 kronor styck och är då lustgas i koncentrerad form. I inlägget fortsätter de att förklara att kroppens skyddsreflexer, som kräkreflexen, försvagas.

"Ungdomar tror att detta är ofarligt då man använder lustgas inom sjukvården. Det dem inte tänker på är att det då blandas med syrgas och är i mer utspädd form", skriver polisen och avslutar inlägget med att uppmana föräldrar att prata med sina barn om riskerna.

"Föräldrar ta gärna en diskussion med era ungdomar om detta!!"

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.