Söndag 24 Okt
Stockholm

Fertilitetsläkaren visar sig kunna vara Annas biologiska pappa

New York och genrebild på vårdpersonal.
Nu stämmer en kvinna sin fertilitetsläkare efter att det visat sig att han var hennes biologiska pappa. Foto: Pexels

Efter nio år av att besöka samma fertilitetsläkare började Anna med fasa misstänka att mannen var hennes biologiska pappa. Nu stämmer kvinnan läkaren för att i hemlighet ha inseminerat sina patienter under 80-talet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När amerikanska Anna, 35, för närmare tio år sedan fick problem med oregelbunden mens, sökte hon sig till läkaren Morris Wortman. Under åren har hon fortsatt att söka vård hos fertilitetsläkaren och genomgått vaginala undersökningar. Men i våras började hon misstänka att det var något som inte stämde – och det var med all rätt.

Det visade sig att mannen med stor sannolikhet är hennes biologiska pappa. Nu har Anna lämnat in en stämningsansökan mot Wortman, skriver flera amerikanska medier.

Fertilitetsläkaren i New York hade artificiellt inseminerat Annas mamma under 80-talet, då hennes pappa efter en bilolycka blivit förlamad från midjan och neråt. Enligt Wortman var det spermier från en medicinstudent som valt att vara donator, men i själva verket ska det varit spermier från honom själv.

Anledningen till att Anna valde att uppsöka samma läkare som sin mamma var för att hennes föräldrar blivit så glada att efter ett år av försök äntligen blivit gravida, med Wortmans hjälp. Efter sina föräldrars lovord höll hon kontakten med honom.

Hittade sex halvsyskon

Misstankarna uppstod i april i år när Wortman bland annat ska ha velat att hans fru skulle komma till undersökningsrummet när Anna varit där, för att kunna se likheter mellan patienten och honom själv.

Då ska han även ha sagt något om att hon var "such a good kid".

Hon hade redan år 2017, när hon ville ta reda på mer om sin biologiska pappa, upptäckt att hon hade judiskt ursprung genom ett genetiskt test. Men hon lyckades inte hitta en läkare som matchade den beskrivning hon hade. Istället hittade hon två halvbröder, och senare ytterligare fyra halvsyskon, alla födda på 80-talet. Upptäckterna rapporterade hon kontinuerligt till sin Wortman.

Efter att Anna ha kommit i kontakt med en av sina halvbröder, som gjort ett DNA-test som jämförts med Wortmans dotter, bekräftades hennes farhågor. Testet mellan dem visade 99,99 procents chans att de var syskon, vilket indikerar på att Wortman är Annas biologiska pappa.

Det här stämmer hon läkaren för

Rättegången mot mannen inleddes, enligt AP, under lördagen. Anna vill stämma mannen för bland annat medicinskt tjänstefel, att hennes mamma inte samtyckt till att bli inseminerad med mannens spermier och bedrägeri.

Om hon hade vetat sanningen, hade hon aldrig valt att vara en av hans patienter, enligt stämningsansökan, skriver The Washington Post. Läkaren själv har inte kommenterat stämningen.

Det är inte helt ovanligt att denna typ av upptäckter gjorts, att fel spermadonator uppgetts, efter uppkomsten av sajter där man kan skicka in sitt DNA, skriver AP.

Anna heter egentligen något annat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela