Söndag 24 Okt
Stockholm

Flera döda efter att gärningsperson börjat skjuta på ryskt universitet

Skjutning i Ryssland.
Under måndagsförmiddagen flydde studenterna i panik när en okänd gärningsman öppnade eld. Foto: AP/TT

Under måndagen tog sig en beväpnad student, enligt flera medier, sig in på ett universitet i ryska staden Perm och dödade minst åtta personer i byggnaden. Den misstänkte gärningspersonen har nu avlidit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagsförmiddagen öppnade en okänd gärningsperson eld på ett ryskt universitet i staden Perm, cirka 148 mil från Moskva. Enligt ryska myndigheter rör det sig om uppemot åtta döda och minst sex skadade. Gärningspersonen ska vara en 18-årig student på skolan, rapporterar Reuters.

Flera videoklipp spreds under förmiddagen som visar skräckslagna elever som hoppar flera meter ut från första våningen för att kunna ta sig från skotten. De som var kvar i klassrummen ska ha använt stolar för att förhindra skytten från att komma in.

– Det fanns cirka 60 personer i klassrummet. Vi stängde dörren och barrikaderade den med stolar", säger en av studenterna till nyhetsbyrån.

Gärningspersonen hade planerat dådet

Enligt ryska nyhetsbyrån TASS ska den misstänkte gärningspersonen skadats under gripandet, kort efter dådet som ska ha inträffat vid 11 på förmiddagen lokal tid. Enligt Reuters och flera andra medier är den misstänkte gärningspersonen död.

– Jag har tänkt på det här länge, det har gått flera år och jag insåg att tiden var kommen för att göra det jag drömt om, ska hen ha skrivit i ett inlägg som senare togs ner.

Personen ska även ha poserat med hjälm och vapen i en bild som spreds på sociala medier.

Detta är den senaste skjutningen i en rad andra i landet, vilket har resulterat i att förslag om en högre åldergräns för vapenlicens. Vapen i Ryssland kan köpas för jakt, självförsvar eller sport, om köparen har blivit godkänd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela