Skjutning i Ryssland.
Under måndagsförmiddagen flydde studenterna i panik när en okänd gärningsman öppnade eld. - Foto: AP/TT

Flera döda efter att gärningsperson börjat skjuta på ryskt universitet

Under måndagen tog sig en beväpnad student, enligt flera medier, sig in på ett universitet i ryska staden Perm och dödade minst åtta personer i byggnaden. Den misstänkte gärningspersonen har nu avlidit.


Under måndagsförmiddagen öppnade en okänd gärningsperson eld på ett ryskt universitet i staden Perm, cirka 148 mil från Moskva. Enligt ryska myndigheter rör det sig om uppemot åtta döda och minst sex skadade. Gärningspersonen ska vara en 18-årig student på skolan, rapporterar Reuters.

Flera videoklipp spreds under förmiddagen som visar skräckslagna elever som hoppar flera meter ut från första våningen för att kunna ta sig från skotten. De som var kvar i klassrummen ska ha använt stolar för att förhindra skytten från att komma in.

– Det fanns cirka 60 personer i klassrummet. Vi stängde dörren och barrikaderade den med stolar", säger en av studenterna till nyhetsbyrån.

Gärningspersonen hade planerat dådet

Enligt ryska nyhetsbyrån TASS ska den misstänkte gärningspersonen skadats under gripandet, kort efter dådet som ska ha inträffat vid 11 på förmiddagen lokal tid. Enligt Reuters och flera andra medier är den misstänkte gärningspersonen död.

– Jag har tänkt på det här länge, det har gått flera år och jag insåg att tiden var kommen för att göra det jag drömt om, ska hen ha skrivit i ett inlägg som senare togs ner.

Personen ska även ha poserat med hjälm och vapen i en bild som spreds på sociala medier.

Detta är den senaste skjutningen i en rad andra i landet, vilket har resulterat i att förslag om en högre åldergräns för vapenlicens. Vapen i Ryssland kan köpas för jakt, självförsvar eller sport, om köparen har blivit godkänd.

/
/
Senaste nytt

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.

Guldet nästan rekorddyrt

Guldpriset på världsmarknaden närmar sig historiska rekordnivåer efter ytterligare prisuppgångar. Efterfrågan ökar på grund av geopolitisk oro och osäkerhet kring framtida ränteläget i världen.

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han och lägger därmed i praktiken skulden på henne för de fiaskoartade turerna i tjänstepensionsjätten.

Inga genombrott i fredssamtal om Gaza

1 timme sedan
Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. I Gaza fortgår striderna, med rapporter om ett 20-tal döda under en israelisk attack mot staden Khan Yunis.

Polisen i Borlänge rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Ett företag i Borlänge har utsatts för en stöld", skriver polisen på sin hemsida.