Genrebild.
Nu häktas den 49-åriga IS-kvinnan. - Foto: Anders Wiklund/TT

Återvändande IS-kvinna häktas – misstänks för grov krigsförbrytelse

År 2020 återvände en 49-årig kvinna till Sverige, efter att år 2013 rest till Syrien för att ansluta sig till IS. Nu häktas hon av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, skriver TT.


Under torsdagen meddelade Stockholms tingsrätt att den 49-åriga IS-kvinnan som återvänt från Syrien till Sverige, häktas på sannolika skäl misstänkt för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott, rapporterar TT enligt Omni.

År 2013 reste kvinnan från Sverige för att ansluta sig till IS i Syrien. Brotten som kvinnan misstänks för ska ha ägt rum mellan oktober 2013 och maj 2016, och ska ha begåtts under den väpnade konflikten i landet.

 – Hon är misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat, sade kammaråklagare Reena Devgun tidigare i ett pressmeddelande.

Häktades även förra året

Enligt åklagaren fanns det risk att kvinnan skulle undanröja bevis eller på något sätt försvåra utredningen, vilket användes som skäl till häktningen. Kvinnan nekar till brott.

– Åklagarens häktningsyrkanden bestrids. Min klient förnekar brott och bestrider att det skulle föreligga sannolika skäl, säger hennes försvarare Mikael Westerlund, enligt nyhetsbyrån.

I slutet av förra året häktades 49-åringen misstänkt för äktenskapstvång men släpptes på fri fot fyra dagar senare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.