Måndag 18 Okt
Stockholm

Återvändande IS-kvinna häktas – misstänks för grov krigsförbrytelse

Genrebild.
Nu häktas den 49-åriga IS-kvinnan. Foto: Anders Wiklund/TT

År 2020 återvände en 49-årig kvinna till Sverige, efter att år 2013 rest till Syrien för att ansluta sig till IS. Nu häktas hon av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, skriver TT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under torsdagen meddelade Stockholms tingsrätt att den 49-åriga IS-kvinnan som återvänt från Syrien till Sverige, häktas på sannolika skäl misstänkt för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott, rapporterar TT enligt Omni.

År 2013 reste kvinnan från Sverige för att ansluta sig till IS i Syrien. Brotten som kvinnan misstänks för ska ha ägt rum mellan oktober 2013 och maj 2016, och ska ha begåtts under den väpnade konflikten i landet.

 – Hon är misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat, sade kammaråklagare Reena Devgun tidigare i ett pressmeddelande.

Häktades även förra året

Enligt åklagaren fanns det risk att kvinnan skulle undanröja bevis eller på något sätt försvåra utredningen, vilket användes som skäl till häktningen. Kvinnan nekar till brott.

– Åklagarens häktningsyrkanden bestrids. Min klient förnekar brott och bestrider att det skulle föreligga sannolika skäl, säger hennes försvarare Mikael Westerlund, enligt nyhetsbyrån.

I slutet av förra året häktades 49-åringen misstänkt för äktenskapstvång men släpptes på fri fot fyra dagar senare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela