Lördag 27 Nov
Stockholm

Sex, övergrepp och mord – Håvard, 68, berättar om livet som medlem i sekten Guds barn

Håvard Lillethuns liv
Bild från Håvard Lillethuns liv Foto: havardlillethun.com. Foto: Håvard Lillethun

Håvard Lillethun, 68, växte upp i en helt normal familj, de läste bibeln en gång per år och var inte jättebekanta med kyrkan. Han gav nästan 40 år av sitt liv till sekten Guds barn, en sekt som än idag finns kvar. I en intervju med Nyheter24 berättar han om incest, mord och övergrepp på barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Håvard Lillethun, 68, bor i Norge och är en före detta medlem i sekten Guds barn – en sekt han blev fri från efter närmare 40 år. En period som lämnade honom med fem barn från två olika äktenskap.

När Håvard som tonåring gick med i sekten var han glad över att hitta en gemenskap, och som mobbad i skolan blev han överlycklig att hitta en grupp människor som gillade honom. 

Han gav allt till Guds barn: pengar, värderingar, hela sitt liv. I sekten fanns en stark hierarki, där de som gick emot ledarna blev straffade genom att inte bli lika delaktiga. Men barnen drog det kortaste strået, då de blev fysiskt straffade om de gick emot en ledare.

– Det viktigaste var att man alltid skulle vara lydig mot sina ledare, berättar Håvard.

Hans egna position i sekten skiftade, och under en period var han själv ledare. 

Bild från Håvard Lillethuns barndom. Foto: havardlillethun.com

Misstankar om våldtäkt på barn

Sekten misstänktes för övergrepp på barn, vilket är något som Håvard Lillethun själv bekräftar. Han berättar om sonen till en ledare som blev misshandlad från barnsben. I vuxen ålder mördade sonen först en annan sektmedlem, för att sedan vända pistolen mot sig själv. 

Bild från Håvard Lillethuns tid i sekten. Foto: havardlillethun.com

"Jag ville inte tänka på det"

Under sin tid som sektmedlem hade Håvard två äktenskap och fick fem barn. Efter nästan 40 år som verksam i sekten lämnade han och hans fru. Han skriver i sin nya bok Instängd att det svåra inte var att lämna, utan att få sekten att släppa greppet om hans tankar och känslor. 

– Jag hade inte tänkt så mycket på det som hade hänt, jag ville inte tänka på det, säger Håvard Lillethun.

Håvard Lillethun. Foto: Privat

Idag har Håvard Lillethun bra kontakt med sina barn och håller fortfarande en viss kontakt med ett fåtal sektmedlemmar. 

Se intervjun med Håvard Lillethun i spelaren ovan.

Det här är sekten Guds barn

Guds barn blev känt för allmänheten i början av 1970-talet, enligt Humanisten. Sekten varvade ungdomar genom att spela på dess osäkerheter. Guds barn leddes av David Brandt Berg, också kallad Moses David. Den bildades i Kalifornien 1968, under 70-talet hade sekten kollektiv i Göteborg, Stockholm, Malmö och Värmland. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela