Lördag 29 Jan
Stockholm

Frisk man fick felaktig cancerdiagnos – opererades: "Olyckligt"

Ivo och genrebil på operationsbord.
En frisk man feldiagnostiserades med cancer, och en del av hans magsäck opererades därför bort. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Bertil Ericson/Scanpix/TT

Två patienter som båda undersöktes för magsäcksbesvär på Gävle sjukhus, under förra året, förväxlades med varandra. Detta ledde till att en frisk man fick en del av sin magsäck bortopererad. Nu anmäler regionen sig själva, skriver Gefle Dagblad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En man i medelåldern fick i augusti förra året beskedet att han hade cancer i magsäcken, och skickades till Akademiska sjukhuset i Uppsala där en del av magsäcken opererades bort.

Efteråt insåg man att operationen genomförts på fel man. Två patienter hade undersökts för magsäcksbesvär på Gävle Sjukhus och patologen hittade cancer i ett av vävnadsproverna, som hade tagits på bägge männen. Men av misstag var det den fullt friska mannen som hamnade på operationsbordet, rapporterar Gefle Dagblad.

Gävle sjukhus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjukhuset har anmält sig själva

Efter att det fatala misstaget upptäckts tillsattes en utredning, och nu har Region Gävleborg lex Maria-anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Det hela är djupt olyckligt. Det är oacceptabelt att bli opererad för en diagnos man inte har, säger Leif Molinder, chefläkare vid Region Gävleborg, till tidningen.

Dels har patientenen utsatts för onödigt lidande, både av det felaktiga cancerbeskedet och operationen, menar Molinder. Någonstans har patienterna förväxlats, men det går inte att slå fast var felet begåtts. Han fortsätter förklara att sjukvården har ytterst noggranna säkerhetssystem och att den här typen av misstag borde kunna undvikas.

–Vi får med hjälp av Ivo gräva ned oss ytterligare i detta och se vad vi kan förbättra ytterligare, säger Leif Molinder till GD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela