Lördag 29 Jan
Stockholm

Besättningen kvar på det brinnande fartyget: "Kaptenen bestämmer"

Besättningen ombord KBV 310 deltar i släckningsarbetet av branden som härjar på fartyget Almirante Storni utanför Göteborg.
Besättningen ombord KBV 310 deltar i släckningsarbetet av branden som härjar på fartyget Almirante Storni utanför Göteborg. Foto: Kustbevakningen

Under lördagen fattade material på lastfartyget Almirante Storni eld. 17 personer befann sig ombord och ett stort räddningsarbete påbörjades. Dessa personer är fortfarande kvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett fartyg som lagt ankare tog eld utanför Göteborg under lördagen. Ombord befinner sig 17 personer.

Fartyget är ett lastfartyg och ombord finns timmer, som fattat eld. Huruvida det fanns ämnen och material som kan explodera var länge oklart, men räddningstjänst har arbetat för att motverka spridning.

"Brinner mer och mer"

Det pågår fortfarande en stor räddningsinsats med helikoptrar och båtar.

– Vi har sex båtar omkring den brinnande båten. Det bara brinner mer och mer. Kaptenen vill inte evakuera besättningen, säger räddningsledare Anders Lännerholm på Sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt ett vittne på plats brann det på en av långsidorna mitt på fartyget och en hel del rök drev ut mot havet.

"Kaptenen bestämmer"

Räddningsarbetet har pågått hela natten och morgonen.

– Vi har en helikopter redo som kan ta upp alla i besättningen på en och samma gång. Men kaptenen vill inte det i nuläget. Och det är kaptenen som bestämmer, sa Anders Lännholm, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen till Aftonbladet.

Man har lyckats kontrollera spridningen till endast en del av virkeslasten på däck och inte själva fartyget. Förväntningen är att kunna bogsera fartyget till hamnen när den är redo.

Söndagens räddningsinsats

Även inpå söndagen fortsätter släckningsarbetet av lastfartyget Almirante Storni. Kustbevakningen är på plats tillsammans med en omfattande mängd förstärkning från både vattenbombande helikoptrar och Sjöräddningssällskapet.

De personer som fortfarande befinner sig ombord beräknas inte vara i fara, men skulle det ändras står insatser redo för att ta dem därifrån.

Kommentera
Kopiera länk
Dela