Lördag 29 Jan
Stockholm

Leif GW Persson om 12-åriga flickans misstänkta mördare: "Då blir det knepigt för dem"

De tre männen är nu eftersökta av Interpol.
De tre männen är nu eftersökta av Interpol. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tre män misstänkta för drive by-skjutningen som dödade en 12-årig flicka förra sommaren är nu Europas mest eftersökta män. Leif GW Persson tror dock att männen har chans att hålla sig undan länge.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två veckor innan den 12-åriga flickan skulle börja sjunde klass sköts hon till döds av misstag mellan en snabbmatsrestaurang och bensinstation i Botkyrka, Stockholm.

Drive by-skjutning

Det var under en drive by-skjutning den 2 augusti 2020 som två skott träffade flickan.

Skotten var ämnade för två män med kriminell koppling, men två av kulorna träffade istället flickan som var ute och gick med sin hund. Hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Du kan läsa mer om det här.

Åtalas

Flera personer har häktats i sin frånvaro, misstänkta för att vara inblandade i mordet. Ytterligare tre personer åtalats för synnerligen grovt vapenbrott efter mordet på flickan, meddelar Attunda tingsrätt under torsdagen.

Totalt är sex personer häktade för misstankar som kan kopplas till mordet. De som häktats i sin frånvaro misstänks befinna sig i Turkiet, och kan inte resa någonstans utan falska id-handlingar.

"Ingen vild gissning"

Leif GW Persson menar dock att risken finns att männen införskaffat sig just falska id-handlingar, men att han personligen tror att de är i Turkiet.

– Det är ingen vild gissning. Sedan finns det just nu en stor problematik i mellanöstern, vilket gör det riktigt knepigt. Sedan när de kommer till Sverige blir det en rättslig process att övertala oss om att de inte begått brottet.

"Högsta prioritet"

Dessa tre män är just nu med på Europols lista över Europas mest jagade personer, detta på grund av mordet på 12-åriga flickan.

Barnet var inte måltavlan, i stället kom hon i vägen mellan gärningsmännen och de som attacken var menad för. Detta ärende har högsta prioritet och det är av stor vikt att dessa personer kan gripas”, skriver Europol i förklaringen.

I intervjun med TV4 Nyhetsmorgon diskuterar GW också om att avståndet i sig blir ett problem.

– Det är ju så att ju längre avstånd, ju högre korruptionsfaktor och desto lägre chans till utgivningsavtal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela