Jonna Henningsson styckmördade kärleksrivalen – ansöker nu om frihet
Jonna Henningsson styckmördade kärleksrivalen – ansöker nu om frihet - Foto: Polisen, Tor Erik Schrøder/TT

Jonna styckmördade sin kärleksrival – ansöker om obevakad permission

Jonna Henningsson, även känd som "Ryttarinnan", styckmördade kärleksrivalen. Fallet är känt som ett av Sveriges mest brutala mord någonsin och nu ansöker hon om obevakad permission.


När Jonna Henningssons pojkvän lämnade henne för 22-åriga Ella rasade hennes tillvaro samman vilket slutade med att bli ett av Sveriges mest brutala mord någonsin.

Nyheter24 har tidigare skrivit om mordet som skulle kunna vara som taget ur tv-serien "Dexter". 

Ryttarinnan dömdes till livstids fängelse

Mordvapnen. Bild: Polisen

Det var den 19 juni 2014 som man hittade Ellas styckade kropp nedgrävd i tre högar vid Hällabrottet i Kumla kommun. 

Mördaren och hästtjejen Jonna Henningsson, som i media kom att kallas "Ryttarinnan", ledde själv polisen till platsen där hon hade dumpat kroppsdelarna. 

Bakom mordet bottnade djup svartsjuka och ett okontrollerbart triangeldrama. Jonna Henningsson, som dömdes till livstids fängelse för mord 18 mars 2015 vid Göta Hovrätt, sitter än idag inlåst.  

Jonna Henningsson ansöker om obevakad permission

Jonna Henningsson greps för mordet på sin kärleksrival 18 juni 2014. Bild: Polisen

När Jonna Henningsson dömdes placerades hon på anstalten Hinseberg utanför Örebro, vilket är det kvinnofängelse med högst säkerhetsklass i Sverige.

Sedan dess har hon omplacerats till en anstalt med lägre grad av övervakning och har under det senaste året beviljats regelbundna permissioner, med villkor att personal är åtföljande. 

Men Jonna Henningsson är inte nöjd utan har ansökt om ytterligare friheter. Enligt en ny dom från Förvaltningsrätten i Göteborg, som Nyheter24 har tagit del av, önskar hon nu att omplaceras till en anstalt av lägst säkerhetsklass samt tillåtas permissioner på egen hand – något som Kriminalvården avslagit. 

Det är Kriminalvårdens riskbedömning

Här hittade delar av Ellas kropp nedgrävd. Bild: Polisen

Enligt domen är Kriminalvårdens riskbedömning av Jonna Henningsson från 2015 är i högsta grad fortfarande relevant och ligger till grund för det överklagade beslutet. 

Det framgår att Jonna Henningson har arbetat med sin problematik och att hon har skött sig bra i fängelset. Hon har även genomfört programverksamhet i form av Preventing Domestic Violence (Predov). 

Ett intyg från en psykolog vid psykoterapeutiska behandlingen anger att Jonna Henningssonhar ”större förmåga” och att hon varit ”motiverad att minska risken”: 

"Psykolog beskriver att Jonna Henningsson efter psykoterapeutisk behandling har större förmåga att identifiera och kommunicera känslor, hantera separationer och känsla av övergivenhet samt att söka hjälp när hon behöver. Hon bedömdes även ta ansvar för sina handlingar och vara motiverad till att minska risken för att agera destruktivt i framtiden," skriver Förvaltningsrätten i sin bedömning. 

Jonna Henningssons överklagande avslogs

Vid mordet skadades Jonna i handen. Bild: Polisen

Men det står inte att hon är fulländad i dessa avseenden och Kriminalvården anser inte att de särskilda villkoren borde ändras. 

Förvaltningsrätten anser även att de särskilda villkor som Kriminalvården har beslutat om är nödvändiga utifrån samhällsskyddet och överklagandet blev därför avslaget. 

Jonna Henningson kan som tidigast ansöka om frigivning år 2024.

Namnet Ella i texten är ett fingerat namn.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.