Styckmordet i Askersund
Jonna Henningsson dömdes till livstids fängelse efter mordet på sin kärleksrival Lovisa. - Foto: Montage Polisen/TT

Styckmordet i Askersund: Detta gör Jonna Henningsson idag

När "Ryttarinnan" Jonna Henningssons pojkvän lämnade henne för någon annan rasade hennes tillvaro samman. Sömnlös konstruerade hon en plan för hur hon skulle bli av med Ella. Något som kom att bli ett av Sveriges mest brutala mord någonsin.


Mordet på 22-åriga Ella skulle kunna vara som taget ur tv-serien "Dexter". Den 19 juni år 2014 hittades hennes styckade kropp nedgrävd i tre högar vid Hällabrottet i Kumla kommun.

Mördaren, som i media kom att kallas för Ryttarinnan, ledde själv polisen till platsen där hon dumpat kroppsdelarna. 

Bakom mordet bottnade djup svartsjuka och ett okontrollerbart triangeldrama.

Jonna Henningsson – bakgrund

Natten till den 18 juni 2014 sov Ella hos sin pojkvän. De hade varit ett par från och till sedan 2008, då de gick i nionde klass.

Men året innan Ella gick en fruktansvärd död till mötes hade pojkvännen träffat en ny tjej - Jonna Henningsson.

Relationen mellan den då 24-årige mannen och Jonna var från och till. Något som fick Jonna att betrakta Ella som en kärleksrival. Till slut valde mannen  att vara med Ella.

Jonna Henningsson greps för mordet på sin kärleksrival 18 juni 2014. Bild: Polisen

Planerade att skrämma bort Ella

Under våren 2014 var triangeldramat som värst, vilket fick båda tjejerna att må dåligt.

Jonna mådde psykiskt, såväl som fysiskt, dåligt. Hon hade ingen lust att rida och upplevde att saknaden efter 24-åringen aldrig tog slut, fastän hon fortsatte att träffa honom. 

Av den rättspsykiatriska utredningen på Jonna Henningsson att döma hade hon knutit sig så starkt till pojkvännen att hennes tillvaro både stod och föll med relationen, utan honom saknade tillvaron mening.

Relationen var så betydelsefull att Jonna övervägde att skrämma eller skada Ella. 

Inspirerades av "Dexter"

Den 13 juni berättade hon för 24-åringen att hon hade fått åka till akuten på grund av stopp i en äggstock. I själva verket hade hon skurit sig själv i magen och sytt ihop. 

Hon ville att han skulle tycka synd om henne, men dagen efter tog han avstånd.

Veckan kantades av sömnbrist, dålig aptit och Googlesökningar på hur man enklast dödar någon, hur man hyr en torped och hur hårt man ska slå för att någon ska däcka. 

Det var också under de här dagarna som Jonna började konstruera en plan, som polisen tror uppkom efter inspiration från tv-serien "Dexter".

Tidigt på morgonen den 18 juni åkte Jonna till pojkvännens lägenhet i Askersund, där Ella låg och sov. Tanken var att med hjälp av hot och våld skrämma Ella så att hon lämnade 24-åringen ifred. 

Hon hade två tänkbara scenarion på hur detta skulle gå till: Antingen genom att slå Ella i huvudet med en hammare så att hon blev medvetslös, eller smyga in i baksätet på Ellas bil och hota henne med kniv, för att sedan söva henne med en spruta.

Med sig hade hon en hovslagarhammare, kökskniv och två sprutor. Sprutorna fylldes med vodka och sömnmedel. Men inget gick enligt den plan Jonna Henningsson själv uppgett att hon hade.

Mordvapnen. Bild: Polisen

Mordet

Det blev aldrig bara ett slag som fick Ella medvetslös.

När Jonna Henningsson slog det första slaget med hammaren bröt Ella ut i ett skrik så högt att det hördes in till grannen, som har beskrivit det hela som "ett vrål, ett oavbrutet vrål".

Därefter drog Jonna Henningsson in Ella i badrummet och utsatte henne för fruktansvärt grymt våld.

I 20 minuter ringde grannen på dörrklockan, men ingen öppnade.

– Det var ju sån panik och jag ville få tyst på henne... Det var en handduk inne i badrummet så jag försökte hålla för så att hon inte skulle skrika..., har Jonna Henningsson förklarat i ett polisförhör.

I samma stund som Ella blev tyst gick grannen tillbaka till sin lägenhet. Ella fanns inte mer.

Jonna Henningsson styckade kroppen hos pojkvännen

Det var först när grannen slutade ringa på dörren som Jonna Henningsson förstod vad hon hade gjort.

Efter mordet åkte hon hem i flera vändor för att hämta redskap och påsar för att göra sig av med Ellas kropp.

Eftersom hon inte kunde flytta hela kroppen styckade hon den med hjälp av en såg och en jaktkniv hon tagit i 24-åringens lägenhet.

Den styckade kroppen lades i tre Ikea-påsar som grävdes ner vid Hällabrottet.

För flera personer, däribland 24-åringen, sin syster och ex-pojkvän, berättade Jonna om att hon hade bråkat med Ella. Hon sa att de hade skurit varandra och att hon nu inte visste var Ella befann sig. 

Efter uppmaningar ringde hon till slut polisen och det var när dessa ifrågasatte hennes utsaga –  som hon erkände mordet.

Vid mordet skadades Jonna i handen. Bild: Polisen

Ella dog med stor dödsångest

Örebro tingsrätt ansåg att mordet på Ella pågick "under en inte obetydlig tid och måste ha varit förenat med stor dödsångest och ett betydande lidande".

Ellas kropp var fylld av tecken på våld. Hon hade sårskador i bakhuvudet med mjukdelsblödningar, skalltak- och skallbasfrakturer, blödning i mjuka hjärnhinnorna och 17 knivskador i nacken, ansiktet och på halsen.

Hon hade även en luftrörsskada, skallbensfraktur och skadad halspulsåder som orsakade förblödning. Och det är bara några av skadorna som åsamkats Ellas kropp.

Här hittade delar av Ellas kropp nedgrävd. Bild: Polisen

Detta gör Jonna Henningsson idag

Den 18 mars 2015 dömdes Jonna Henningsson till livstid fängelse vid Göta Hovrätt för mord. Den 31 juli flyttades hon till anstalten Hinseberg utanför Örebro, vilket är det kvinnofängelse med högst säkerhetsklass i Sverige.

Jonna Henningsson lever till stor del ett isolerat liv. Kriminalvården har bedömt att det finns en risk för rymningsförsök, att hon faller in i annan brottslighet samt att hon skulle utsätta andra för hot och våld. 

Jonna Henningsson har plockat på sig flera varningar för att ha vägrat lämnat drogprov utan giltiga skäl. Vid alla tillfällena har hon uppgett att hon redan har kissat och inte kan lämna provet eftersom det är "svårt att kissa framför folk".

Vill dansa "Bollywood" på anstalten 

Enligt Expressen, så har Jonna Henningsson viljat hålla danskurser på Hinseberg med fokus på Bollywood-dans. Detta har gjort att Henningsson fått dispens att kolla på två youtube-klipp innehållande den indiska dansformen. 

Om hon blir beviljad att hålla danskurser så blir det inte med vilka människor som helst på anstalten. 

På Hinseberg sitter nämligen några av Sveriges värsta kvinnliga mördare, så som Carina "Svarta änkan" Frödin, Christine Schürrer och Sara Lundblad.

Jonna Henningson är som tidigare nämnt dömd till livstid, och kan som tidigast ansöka om frigivning år 2024.

Dokumentär om fallet

I "TV3 dokumentär: I huvudet på en mördare" tas styckmordet i Askersund upp. Dokumentären går in på djupet på vem Jonna Henningsson var, hennes bakgrund och vad som tillslut slutade med det brutala styckmordet.

Namnet Ella i texten är ett fingerat namn.

Läs även: 
Serieskytten i Malmö: Detta gör mördaren Peter Mangs idag

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om mordet tidigare?
Tack för din röst!