Stockholm

Expertens bästa tips: Så får du din bebis att sova på natten

Expertens bästa tips för en sovande bebis.
Expertens bästa tips för en sovande bebis. Foto: Pexels.

En ny studie visar att var tredje småbarnsförälder i Sverige anser att deras sömnkvalitet inte är tillräcklig. Nyheter24 har pratat med en expert som ger sina bästa tips för att din bebis ska sova ordentligt.


Läs mer

En undersökning gjord av Kantar Sifo och föräldratech-bolaget Owlet visar att var tredje småbarnsförälder i Sverige anser att deras övergripande sömnkvalitet inte är tillräcklig, och endast två procent säger att de sover utmärkt om nätterna.

Dessutom är var femte småbarnsmamma beredd att betala mellan tusen och två tusen kronor för en god natts sömn. 

Detta går inte bara ut över föräldrarna själva, utan även barnen – eftersom 69 procent svarar att deras förmåga att vara bra föräldrar försämras av sömnbrist. 

Bildkälla: Pexels.

Alla barn utvecklas olika 

– Sättet bebisar växer och utvecklas skiljer sig mycket åt från barn till barn. Ett av de bästa sätten att utveckla bra sömnvanor för ditt barn är genom ett effektivt sömnträningsprogram, säger Michelle Smith sömnexpert på Owlet och fortsätter: 

– Idag finns det även flera tekniska produkter som kan hjälpa föräldrar att skapa bättre sömnrutiner. Du kan till exempel använda en smart babymonitor där du kan spåra sömntrender och se ditt barns sömnkvalitet.

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo i november 2021 på uppdrag av Owlet. Undersökningen har 500 svenska respondenter som har minst ett barn i åldern 0-5 år.

Expertens bästa tips till föräldrar

Smith delar med sig av fyra tips för att ge din bebis bra sovrutiner:

1. Var konsekvent. Ha bestämda lägg- och vakentider varje dag.

2. Använd solen. Låt ditt barn ta en kortare tupplur i dagsljus, men ha det så mörkt som möjligt vid läggdags för att hjälpa barnet att få in sin dygnsrytm.

3. Använd ljud till din fördel. Bebisar mår bäst med så kallat ”vitt brus” på natten för att blockera omgivningsljud, men på dagtid bör de sova till normalt vardagsljud så att de lär sig att dagen är till för att vara vaken och natten är till för sömn.

4. Anpassa dina förväntningar. Kom ihåg att det är helt normalt att ditt nyfödda barn vaknar dygnet runt för att äta! Deras magar är väldigt små och behöver de där frekventa matningarna. Erbjud frekventa matningar på dagen - men mata på begäran under natten.

Bildkälla: Pexels.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.