Matbudens inkomster halverade: "Känns som slaveri"
Matbudens inkomster halverade: "Känns som slaveri" - Foto: Magnus Andersson/TT, JESSICA GOW / TT

Matbudens inkomster halverade: "Känns som slaveri"

Nu larmar matbud som arbetar för leveransföretaget Wolt om att deras inkomster har halverats.
– Vi måste jobba mer för att få hälften av det vi tjänade tidigare. Det är inte frihet – det känns som slaveri, säger en anställd i en intervju med SvD.


En anställd delar nu med sig om hur det är att arbeta som matbud på Wolt, i en intervju med SvD. Enligt mannen har situationen blivit ohållbar efter att han arbetat på företaget i snart tre år. 

– Jag har pratat med Wolt flera gånger. Sagt att jag i princip jobbar gratis vissa timmar. Men bolaget bryr sig inte om buden. Så det är klart att jag måste söka nytt jobb, säger mannen som tröttnat på situationen att arbeta som matbud för leveransjätten. 

Matbuden får endast betalt per leverans 

Idag får buden endast betalt per leverans – hur mycket den summan ligger på har Wolt inte velat uppge. Enligt de själva ligger snittlönen på 135 kronor i timmen.

Men i ett avtal daterat från i höstas som SvD tagit del av, framgår det att ersättningen är från 36 kronor per leverans. Sedan adderas mindre tillägg som distansavgifter och extra ersättning under timmar när trycket på beställningar är högt. 

Nytt larm: fått lönerna halverade 

Nu larmar matbuden om de låga lönerna. Foto: Magnus Andersson/TT

Wolt har infört en rad justeringar för de personerna som tar uppdrag för plattformen vilket innefattar ändrad ersättningsmodell, borttaget schema och flera bud. Något som nu fått många bud att larma då deras inkomster har halverats. 

I samma takt har företaget ökat antalet bud som arbetar. 

– Arbetsstyrkan här har minst dubblerats på väldigt kort tid. De sa att det var för att det fanns för mycket jobb – men egentligen är det lika mycket som förut. Och inga nya restauranger har öppnats heller, säger ett bud, som arbetar i en större svensk stad till SvD. 

"Känns som slaveri" 

De sex bud som pratat med tidningen ger alla samstämmiga uppgifter om de halverade inkomsterna. 

En anställd uppger att lönen gradvis har minskat sedan mars och att förra månaden, precis som denna, har varit en katastof lönemässigt. Enligt denne har lönen minskat med 40-50 procent och under en arbetsdag kan det vara svårt att skrapa ihop tio leveranser – som förut låg mellan 20 och 30 per dag. 

– För att få någon slags inkomst måste jag vara online i appen hela tiden, varje dag. Ofta runt tolv timmar. Vi måste jobba mer för att få hälften av det vi tjänade tidigare. Det är inte frihet – det känns som slaveri, säger personen till tidningen. 

En annan anställd uppger att han tidigare kunde tjäna mellan 1 000 och 1 600 kronor per dag, något som idag oftast hamnar runt hälften.

5 miljarder till anställda – men inte buden

Carl Zetterqvist är Sverigechef för matleverantörsbolaget Wolt. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Samtidigt som matbuden på Wolt får allt mindre pengar i plånboken har bolaget köpts upp av Doordash, en amerikansk leveransgigant, och affären har beskrivits som "en av de största techaffärerna någonsin i Europa”.

I samband med affären kom det även fram att Doordash kommer avsätta ungefär fem miljarder kronor i aktieersättningar till Wolt-anställda som väljer att stanna i bolaget, medan matbuden som tar uppdrag för plattformen är inte inräknade, enligt SvD

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.