Karin Tegmark Wisell och Lena Hallengren.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten höll pressträff om åtgärder mot covid-19 på torsdagen. - Foto: Duygu Getiren/TT och Jonas Ekströmer/TT

FHM varnar: Nya restriktioner kan införas redan nästa vecka

Vid en pressträff på torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, att regeringen inför krav på covidbevis vid inresning från de nordiska länderna. Ytterligare restriktioner kan införas nästa vecka.


Lena Hallengren (S) och Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, presenterade nya pandemiåtgärder under en pressträff på torsdagen.  

– Nu ser vi att läget försämras i pandemin. I Europa och våra nordiska grannländer ökar smittspridningen kraftigt. Den nya virusvarianten omikron gör det svårt att förutspå smittspridningen framåt, inledde Lena Hallengren. 

Hon förklarade att Sverige ligger bättre till än grannländerna, men att smittspridningen ökar även här. 

Lena Hallengren meddelade att covidbevis införs för alla nordiska länder. Alla resenärer, även från de nordiska länderna, uppmanas testas vid inresa till Sverige. 

"Vi kan inte leva som vanligt"

– Även om vi har en mer gynnsam situation än andra länder är vi mitt uppe i en pandemi. Vi kan inte leva som vanligt. Vi måste visa särskild omtanke om varandra, sade Karin Tegmark Wisell. 

– Vi har levt med pandemin i snart två år. Det har kommit nya virusvarianter. Men vi har också vaccin. Alla som kan rekommenderas att vaccinera sig. Det är den viktigaste smittskyddsåtgärden, fortsatte hon. 

Hon meddelade att med nya virusvarianter kommer nya sjuka, och att fler kommer att dö med covid-19.

– Att ta sina sprutor är en enkel insats.

Välj de mindre kalasen i jul 

Alla uppmanades att välja de mindre kalasen, och att tänka på att vara symtomfri och frisk. 

– För den som är fullvaccinerad och frisk går det bra att fira jul med släkt och vänner, men var beredd att ställa in om du får symtom, sade Lena Hallengren.

Både Lena Hallengren och Karin Tegmark Wisell påminde om att ovaccinerade ska undvika platser och situationer där det råder trängsel, och att de inte ska träffa äldre och sköra i riskgrupp.

Fler restriktioner att vänta 

Ytterligare åtgärder kan väntas inom den närmsta tiden. 

Regeringen har bland annat remitterat förslag om vaccinpass på restauranger och gym, vilket kan bli aktuellt i ett senare skede, uppgav Hallengren. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.