Klocka, sol.
Nu går vi mot ljusare tider. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Gorm Kallestad/TT och Berit Roald/TT

Årets kortaste dag är här – nu går vi mot ljusare tider

Nu vänder det! I alla fall för de som saknat ljuset. På tisdagen infaller vintersolståndet, vilket innebär att efter årets längsta natt känns helt plötsligt inte sommaren alltför långt bort.


Efter sommarsolståndet den 21 juni, dagen vi gick mot mörkare tider, har vi äntligen nått dagen vi istället går mot ljusare tider: vintersolståndet. Det infaller 21 eller 22 december varje år och innebär att solen står som lägst på norra halvklotet, enligt Klart.

Datumet den 21 december gäller under skottår, och det tredje och andra året i den så kallade skottårscykeln. Men vintersolståndet det fjärde året infaller den 22 december.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

När blir det ljusare igen 2021?

Den 21 december är det årets kortaste dag, där vintersolståndet inträffar klockan 16.58.

Natten till tisdag var alltså den mörkaste på hela året – och från och med tisdagen blir dagarna därmed längre och längre tills det är dags för sommarsolståndet igen.

Från och med nu blir alltså dagarna i genomsnitt tre minuter och 20 sekunder längre per dygn.

I början på februari blir dagarna 2-4 timmar längre i norr, och i söder blir de 1,5-2 timmar längre. Till slutet av mars månad blir dagarna på flera håll mer än dubbelt så långa som idag då solen är uppe 6-9 timmar längre i söder och 9-11 timmar i norr, jämfört med 21 december. Det förklarar Klart på sin hemsida.

Då märker vi av ljuset på riktigt

Trots att det finns ett exakt klockslag för när mörkare tider vänder mot ljusare, märks förändringen knappt till en början. Soluppgången tidigareläggs inledningsvis bara med någon minut varannan dag.

– Det är egentligen först under januari månad ungefär som vi får en markant ökning av antalet solminuter, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, till TT.

Man bör egentligen spara champagnen till januari alltså?

– Det beror på vad man firar.

Fakta: Solstånden

Solstånden inträffar två gånger per år, då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är vintersolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som lägst på himlen och därmed är uppe kortast tid.

Vid sommarsolståndet råder det motsatta förhållandet, då är dagen som allra längst. Sommarsolståndet infaller nästa år den 21 juni.

Källa: SMHI

Sol
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!