Så mycket får dina grannar klaga på dig.
Så mycket får dina grannar klaga på dig. - Foto: Unsplash

Inför nyårsfesten – så mycket får du störa dina grannar

Bor du i lägenhet och planerar att hålla en tillställning på nyårsafton? Då kan det vara bra att ha koll på hur mycket och länge du faktiskt får festa till det utan att få bakslag av grannarna.


Att bo i lägenhet kommer med en hel del regelverk. En princip som många boende i hyresrättsföreningar är väl bekanta med är den om att det ska vara tyst efter klockan 22 på kvällarna.

Stämmer verkligen det?

Nyheter24 har pratat med Hyresgästföreningen, för att underlätta för er som bjuder över folk på lite nyårsfest nu på fredag.

Bildkälla: Unsplash

Hur ser det egentligen ut, finns det exempelvis en regel för att det måste vara tyst efter klockan 22?

– Nej, det finns ingen specifik tidsregel i hyreslagen som reglerar när det ska vara tyst eller när man får störa. Utgångspunkten är att man aldrig får störa sina grannar, oavsett tid på dygnet. Sedan har de flesta en större förståelse och tolerans för ljud som uppkommer dagtid, och förväntar sig att det är tystare på kvällar och nätter – då de flesta sover, förklarar Johanna Lundmark, kommunikatör hos Hyresgästföreningen, för Nyheter24.

Johanna menar att hyresvärdar själva bestämmer när det bör vara tyst bland lägenheterna. En vanlig tid är runt 21 eller 22 på kvällen.

Så mycket får din fest låta på nyår

Inför kommande nyårsafton är det många som planerar fester.

För en del kan det kännas självklart att kunna ha festen långt in på småtimmarna när det gäller nyår eller andra högtider, men enligt Johanna ska man vara försiktig om man går i sådana tankebanor:

– Nej, egentligen är det samma regler som gäller året om. Som hyresgäst får du inte störa dina grannar och du ska inte heller behöva bli störd i din bostad. Sedan tror jag att de flesta har en större förståelse för att man vid högtider gärna samlar släkt och vänner, och att det då kan uppstå mer ljud än vanligt.

Så gör jag om mina grannar stör

Om du sitter i motsatt ände och är den som blir störd av alldeles för hög musik, finns det några olika åtgärder du kan ta till. Johanna förklarar att du först och främst bör prata med den som stör.

Grannen kanske inte vet hur mycket musiken eller ljuden hörs ut i trapphus och/eller till grannlägenheter. Ofta går det att lösa frågan snabbt och smidigt i dialog. Om grannen inte lyssnar eller om störningarna återkommer utan bättring så ska man vända sig till sin hyresvärd. Gör en skriftlig felanmälan.

Kan begära ut kompensation om någon stör

Hon förklarar vidare att det är möjligt att som hyresgäst begära ut hyresnedsättning för en granne som stör utan förbättring efter flera tillsägningar. Det gör du skriftligt till hyresvärden, men det finns en del avgörande faktorer.

– Avgörande för att kunna få en nedsatt hyra är att störningarna gör så att hyresgästen inte kan använda sin bostad fullt ut på grund av störningarna. En nedsättning kan ges tidigast från det att man först felanmälde störningarna till sin hyresvärd, och fram till dess att störningarna upphör.

Sedan är det en bedömningsfråga när det gäller hur pass mycket störningarna påverkat nyttjanderätten. Johanna trycker lite extra på hur viktigt det är för dig som hyresgäst att bevisa vad dessa störningar bestått av, hur ofta de sker och så vidare. Ett tips som Johanna ger är att skriva en störningsdagbok, där datum, tid och vilka störningar som uppstår ska stå med.

Nyårsquiz: Färdiga frågor och svar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.

Populära bryggeriet riskerar böter på 500 000 kronor

Poppels bryggeri står inför ett vite på hela 500 000 kronor. Konsumentverket har tidigare yrkat för att bryggeriet ska betala en miljon, men efter en överklagan har vitet minskat.

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan i syfte att korrumpera presidentvalet 2016, säger åklagare Matthew Colangelo. Enligt försvarsadvokat Todd Blanche har Trump inte begått några brott. Det finns inget fel med att försöka påverka ett val, säger han.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

1 timme sedan
Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.