Så firar Sveriges farligaste brottslingar jul på anstalten Kumla
Så firar Sveriges farligaste brottslingar jul på anstalten Kumla - Foto: Henrik Montgomery/TT, Marc Femenia/TT

Så firar Sveriges farligaste brottslingar jul på anstalten Kumla

Hur firar egentligen Sveriges farligaste brottslingar jul? Nyheter24 har intervjuat Kriminalvårdschefen på Kumlaanstalten som delar med sig av detaljerna. Här är allt du behöver veta om julbordet, julklapparna och firandet!


Idag är det julafton och många firar över hela landet. De intagna på Kumlaanstalten tillhör de som får fira om de vill – trots att de är några av Sveriges farligaste brottslingar. 

De är Sveriges farligaste brottslingar 

Jackie Arklöv, Helge Fossmo och Mijailo Mijailovic har suttit på Kumla. Foto: Ewa Tures/Henrik Montgomery/TT

Anstalten som är belägen i utkanten av Kumla har 517 platser i säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Kumla är därför utrustad för att klara de mest riskfyllda intagna. 

Knutbypastorn Helge Fossmo, Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic och Malexandermördarna Tony Olsson och Jackie Arklöv är bara några kända brottslingar som suttit på Kumla. Men får man fira jul när man begått så grova brott? 

Nyheter24 har intervjuat Kriminalvårdschefen på Kumla som delar med sig av jultraditionerna på anstalten!

Så firar intagna på Kumla jul 

Kumlaanstalten är Sveriges hårdast bevakade fängelse. Foto: Fredrik Persson/TT

Nej, det blir inte bröd och vatten för de intagna. Dagen till ära kommer brottslingarna på Kumla, som väljer att firar jul, att få ta del av ett julbord. 

– De intagna får på kvällen en julmiddag, då är det både lite kallskuret och lite varm, säger ställföreträdande Kriminalvårdschefen Markus Winberg till Nyheter24 och fortsätter: 

– De äter på avdelningen, precis som vi gör med all annan mat. Ordinarie hantering men en julmiddag helt enkelt, så innehållet är lite annorlunda. 

Har de julgranar i fängelset? 

Foto: Marc Femenia / TT

Enligt Kriminalvårdschefen är det inget uppstyrt julpyssel på anstalten Kumla i år. 

– Inte uppstyrt, men sen har de ju vissa sysselsättningar där de har Annan strukturerad verksamhet, som vi kallar ASV, där skulle det kunna förekomma någon form av julpyssel. Jag vet inte om de har haft det i år, men det skulle kunna förekomma, förklarar Winberg. 

Begränsat julpynt finns även på anstalten för den som vill komma in i stämning. Trots att man kanske inte föreställer sig en julgran i ett fängelse så finns de faktiskt där!

– Ingenting hos de intagna, men i personalutrymmet och sådant har vi både julgranar och ljusstakar!

Det får brottslingarna på Kumla i julklapp

De intagna har tv på rummet om de vill kolla på Kalle Anka. Foto: Marc Femenia / TT

För den som vill är det valfritt att kolla på Kalle Anka, då de intagna på Kumla har tv i sina bostadsrum. Det är även tillåtet att lyssna på julmusik för den som önskar! 

Trots att man sitter inlåst blir man inte utan julklapp. Jultomten har nämligen kommit till Kumla i år. 

– De intagna har en julfika tillsammans med NAV, vår andliga vård på anstalten som präster, diakoner eller imamer. I samband med det har de fått en gåva och det här året var det en CD-skiva, berättar Winberg.

Det tillåts även besök från nära och kära om så önskas under årets alla högtider! 

– Besöksavdelningen är öppen så vissa intagna har fått möjligheten att träffa sina anhöriga. Det är den ordinarie besöksverksamheten som rullar på under årets alla dagar, säger Kriminalvårdschefen. 

Jul
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.