Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rekordlåg ränta

Nyheter | 21/04/2009 09:52

Riksbanken sänker styrräntan ytterligare.

Riksbanken har beslutat att sänka styrräntan, den så kallade reporäntan, med en halv procentenhet. Den nya räntan blir då 0,5 procentenheter, en historiskt låg nivå.

Bakgrunden till sänkningen är bland annat att Riksbanken spår att lågkonjunkturen blir värre än vad de först trodde.

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att räntesänkningen görs för att motverka att arbetslösheten stiger och produktionen sjunker. Riksbanken gör bedömningen att räntan kommer ligga på låga nivåer ända fram till 2011 och öppnar samtidigt dörren för ytterligare räntesänkningar.

Enligt beräkningar som Dagens Nyheter har gjort innebär räntesänkningen för den som har ett lån på en miljon kronor en minskad räntekostnad på 292 kronor i månaden.

Mer i plånboken för privathushållen, alltså. Men vad det betyder för samhällsekonomin i stort är mer osäkert. Bedömare menar att nivån på styrräntan inte längre är lika viktig som tidigare, utan att det är viktigare vad USA:s Centralbank och den amerikanska regeringen gör. Andra ekonomiska analytiker frågar sig vilka verktyg Riksbanken ska ta till när reporäntan inte går att sänka ytterligare.

Skrivet av: