Eldsvåda och Gryningspyromanen
Skräckinjagande bränder som satte skräck i Sverige. - Foto: Gorm Kallestad/TT, Stig-Åke Jönsson/TT och Pexels

Pyromanerna som satte skräck i Sverige

Anlagda bränder är något som kan skrämma vem som helst, och kan innebära stor skada. Det här är tre av de mest fasansfulla pyromanerna i Sverige.


Pyromani innebär att man inte kan kontrollera sina impulser att tända eld på saker. Det är en extremt ovanlig psykiatrisk diagnos, och de allra flesta människor som anlägger bränder är inte pyromaner, enligt MSB

Men ofta blir just pyroman gärningsmännens epitet i media. Det här är tre av Sveriges mest omtalade "pyromaner": 

Stenbergamannen

I flera års tid hade en pyroman satt skräck i smålänningarna runt Stenberga i Vetlanda kommun under 60-, 70- och 80-talen. 

Men en aprilnatt 1989 nådde den härjande pyromanens dåd nya nivåer. Den här natten drabbades fem gårdar i Stenberga av sammanlagt elva eldsvådor. 

Den så kallade “Stenbergamannen” sköt även den här natten ihjäl ett syskonpar i 70-årsåldern, och tände därefter eld på deras gård för att röja undan bevis, vilket också tog livet av ungefär 60 djur. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter denna mardrömsnatt satte polisen in full bevakning runt om Stenberga, och kunde en månad senare gripa Stenbergamannen. Stig Johansson, som visade sig ligga bakom brandattentaten, var lektor i samhällskunskap, och dömdes 1989 till livstid fängelse för mord och sju mordbränder. 

Eksjö tingsrätt bedömde att motivet till mordet var de rykten och misstankar som spridits i byn angående Johansson, men Stenbergamannen själv menade i förhör att han begick mordet då han trodde att hans fru hade haft en affär med mannen i syskonparet, enligt Aftonbladet.

Gryningspyromanen

Mannen som i media kallas “Gryningspyromanen” heter egentligen Ulf Borgström, 58, och är en av Sveriges mest fruktade mordbrännare. 

Sedan 1996 misstänks Gryningspyromanen bränt ned diverse byggnader över hela Sverige. Bland annat misstänks han ha tänt eld på folkkäre Snickerboa från filmerna om Emil i Lönneberga, Nils Holgersson-gården, Västra Vemmenhögs kyrka och och även Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. 

Det fanns dock inte bevis nog att fastställa att Gryningspyromanen låg bakom dessa dåd, och därmed har han endast dömts för ett fåtal brandrelaterade brott. Enligt Ulf Borgström själv ska han dock ha anlagt över 200 bränder. 

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Borgström dömdes i september 2018 för att ha anlagt en brand på ett socialkontor, narkotikabrott, hot mot socialsekreterare och brott mot knivlagen. Han fick då ett fängelsestraff på två år och tre månader, 

Under sin villkorliga frigivning klippte Borgström av sin fotboja och rymde, och greps därmed ännu en gång. Då togs beslutet att han skulle sitta 45 dagar i fängelse. Ulf Borgström frigavs sedan i november 2021. Läs mer här och även här

Trots sitt smeknamn i media har Ulf Borgström inte fått den faktiska psykiatriska diagnosen pyromani. 

Dagispyromanen

Under en kort period hösten 2006 brändes fem förskolor ned i Skövde. Ingen visste hur det hade gått till, eller vem som låg bakom dåden och skräcken spred sig i staden. 

En natt under den skräckinjagande hösten brändes förskolorna “Solrosen” och “Karstorp” ned med endast någon timmes mellanrum. Det här gjorde att polisen fick en snilleblixt. Exakt samma två förskolor hade nämligen utsatts för ett brandattentat 20 år tidigare, och det hade gått till på exakt samma sätt, enligt GP

Inga personer ska ha skadats av Dagispyromanens framfart, men man uppskattar att dåden har orsakat skador för 50 miljoner kronor, rapporterade Expressen

Fyra ungdomar greps för bränderna, men släpptes då bevis saknades. Dagispyromanen togs alltså aldrig fast, och förhoppningsvis dyker han inte upp efter ytterligare 20 år igen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.