Flygplan och mobil.
Försök inte flytta på sätet om du tappar din telefon. - Foto: Pexels och Lars Pehrson/SvD/TT

Därför är det livsfarligt att tappa mobiltelefonen på flygplanet

Har du någon gång tappat din mobil i springan mellan sätena på flygplanet? Det kan vara förenat med livsfara. Därför måste du be kabinpersonalen om hjälp om det händer.


Alla som befunnit sig på ett flygplan vet hur trångt det är när man sitter inklämd mellan två främlingar i ett smalt flygplanssäte. Tappar man någonting – ja, då är det helt enkelt en svettig kamp att lyckas hitta det igen. 

Det finns många olika sätt att irritera sina medpassagerare på under en flygning, men att sätta eld på kabinen tar nog priset. 

Mobilen kan börja brinna 

På ett flygplan på väg mot Melbourne 2018 tappade en man sin mobiltelefon i springan bredvid sätet och försökte fiska upp den, skriver the Sun. 

När mannen försökte få upp mobilen genom att ändra på sätets positition började mobilen ryka. Piloten övervägde att nödlanda i Sydney, samtidigt som kabinpersonalen försökte släcka branden som höll på att skapas.  

Faran som kan uppstå i en sådan situation är att telefonens litiumbatteri skadas, vilket i sin tur kan leda till att det överhettas och börjar brinna eller exploderar. 

Flytta inte på sätet 

Det man bör undvika om man tappar telefonen i en springa är just att flytta på sätet, då det lättare kan krossa telefonen, och därmed skada batteriet. 

Skulle mobilen glida ner på ett oturligt ställe så rekommenderas resenärer att säga till kabinpersonalen. 

Andra flygresor när mobilbatteriet har exploderat 

Det är inte bara i flygplanet på väg mot Melbourne som det här har hänt. Mobilbatterier har börjat brinna ett flertal gånger under flygresor. 

Exempelvis i augusti i år var ett plan från Alaska Airlines tvunget att evakueras och när en mobil fattade eld i kabinen. 

Och 2018 blev resenärer i ett Ryanair-plan tvungna att fly med hjälp av en nödrutschkana då ett mobilbatteri började brinna endast minuter innan avgång, skriver The Sun.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!