10 fraser en narcissist brukar säga i relationer
Bakom den kärleksfulla ytan kan det dölja sig något mörkare... - Foto: Pexels

10 fraser en narcissist brukar säga i relationer

Ofta märker man inte av att personen man är upp över öronen förälskad i är narcissist. Bakom charmen och ömsintheten kan det dölja sig något mer kusligt. Det här är fraser du ska vara extra uppmärksam på…


Det är inte ovanligt att bli nästan som förblindad av kärlek och att därmed vara oförmögen att se de röda varningsflaggorna. 

Ibland träffar man någon som överöser dig med kärlek från första stund. Det kan vara härligt och underbart, men i vissa fall kan det också vara tecken på något mycket mörkare… 

Tydliga tecknet som kan avslöja en narcissist – beteendet att se upp för

Det här brukar en narcissist säga

Enligt experterna är det en typisk manipulativ narcissistisk strategi att först “kärleksbomba” sin partner genom att få personen att känna att de är allt du någonsin önskat, genom tillgivenhet och gåvor. För att sedan istället vända helt. 

Det är givetvis ingen manual som går att applicera i alla situationer, men enligt experterna har narcissisterna ofta liknande tillvägagångssätt. 

Psykologen Perpetua Neo, som jobbar med offer av narcissistisk misshandel, säger till tidningen Business Insider att narcissister ofta är “programmerade” på samma sätt. 

Då kan det vara bra att hålla koll på de här fraserna, som enligt experterna kan tyda på att du dejtar en narcissist. Fraserna kan tyckas vardagliga i vissa sammanhang, men få en helt annan innebörd i ett förhållande med en narcissist. 

“Du förstår mig mycket bättre än någon annan.” 

En relation med en narcissist brukar generellt utvecklas väldigt snabbt, och “kärleksbombning” sker ofta i väldigt stor utsträckning i början av relationen. 

“Är jag din enda vän? Du är min enda vän.”

Det här kan verka som en harmlös fråga, men det kan även vara ett subtilt sätt för en narcissist att manipulera dig. Genom att fråga detta hoppas de att du ska svara att de är din bästa vän. Svarar du inte “rätt” kan de bli upprörda, då de vill vara din främsta prioritering. 

Foto: Pexels

“Vi behöver bara varandra, ingen annan.” 

Det här är en typ av strategi som narcissister använder för att hålla ens partner lojal och eftergiven, genom att isolera partnern från andra personer i sitt liv. Det kan låta som en fin komplimang, men det kan också betyda att personen försöker få dig att förlita dig endast på denne. 

“Varför är du så känslig och osäker?” 

Det är ett vanligt sätt för narcissister att förminska dina känslor, och få dig att känna att det var ditt fel eftersom du överreagerade. På så sätt börjar du tvivla på dig själv. 

Foto: Pexels

“Allt handlar inte om dig.”

En narcissist vill generellt inte att du ska stjäla strålkastarljuset från dem. Gör du det kommer det inte bli uppskattat, och du kommer skuldbeläggas för att du skiftade fokus från dem. 

“Jag gör bara det här för att jag älskar dig.”

Narcissister försöker ofta rättfärdiga sitt beteende med att det grundar sig i kärlek och att de endast vill ditt bästa. Men det kan snarare vara ett tecken på att de vill kontrollera dig. 

“Jag försvarar alltid dig, och det här är allt jag får tillbaka?”

Det här är ett sätt att vända dig emot utomstående personer, och få dig att tro att alla andra hatar dig och pratar illa bakom din rygg. På så sätt kan narcissisten få agera hjälte och rädda dagen, vilket också kan få dig att känna skuld i gengäld. 

Foto: Pexels

“Eftersom du bröt mitt förtroende måste du vinna tillbaka det.”

Om offret vågar berätta för någon om hur de har behandlats, så ser ofta narcissisten till att de straffas genom att göra deras tillvaro ännu mer eländig. 

“Inte undra på att ingen annan gillar dig.”

Det här är ett sätt att försöka bryta ner din självkänsla, och på så sätt få dig att känna att du inte har någon annan att vända dig till än din partner. 

“Ingen annan kommer älska dig, du kommer aldrig hitta någon så bra som mig.”

Genom att säga något i den här stilen försöker narcissisten få dig att tro att de är det bästa som någonsin hänt dig, och att det skulle vara ditt livs misstag att lämna. Personen vill också få dig att känna att den har gjort dig en tjänst genom att ha varit med dig. 


Källa: Business Insider, Thought Catalog

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du träffat en narcissist någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.