Prylarna som slukar el i hemmet – så kan du få ner räkningen
Många bäckar små... - Foto: Pexels

Prylarna som slukar el i hemmet – så kan du få ner räkningen

Efter lång period med skyhöga elpriser kan det vara bra att hålla koll på de oväntade sakerna i hemmet som kan dra upp elräkningen. Många bäckar små gör en stor å.


Elpriserna har skenat iväg under flera månaders tid och många där ute kallsvettas just nu av att öppna elräkningen. Det här är några otippade prylar i hemmet som kan bespara dig i alla fall några hundralappar. 

För vad är det man brukar säga? Många bäckar små gör en stor å. 

Spelkonsoler – så mycket kostar elen

Att ha sin PlayStation4 i standby-läge kostar 85 kronor om året och en Xbox One i standby-läge kostar dig ungefär 150 kronor om året, enligt Eon. Då kan det vara värt dra ut strömmen till dessa helt när du inte använder dem. 

Foto: Pexels

Golvvärme drar mycket el 

Det är en underbar känsla att sätta ner kalla fötter på ett varmt golv, men det är också en känsla som kostar! Vill man inte stänga av golvvärmen helt kan man kanske dra ner temperaturen lite i alla fall. Golvvärme brukar nämligen förbruka ungefär svindlande 2000 kWh/år. 

Handdukstorken – så mycket el förbrukar den 

Att hänga upp sina blöta handdukar på en elektrisk handdukstork är en vardagslyx som många njuter av. Men genom att inte använda den kan du spara många hundralappar per år. Då kanske det är värt att vara utan varma handdukar ett tag! Välj i så fall en vattenburen handdukstork då en sådan drar mindre el. 

En handdukstork förbrukar ungefär 700 kWh/år. 

Foto: Pexels

Laddare – därför ska du dra ut dem

Det här är något som många låter sitta kvar i eluttaget, fastän ingenting laddas, vilket drar onödig ström. En mobilladdare kopplat till ett eluttag förbrukar cirka 5 watt även när du inte laddar telefonen.

Källa: Eon, Energirådgivningen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.