Fredag 21 Jan
Stockholm

Anställd på skola döms för sexuella övergrepp på barn

Anställd på skola döms för sexuella övergrepp på barn
Mannen låste in sig en och en med barnen. Foto: Jessica Gow/TT och Johan Nilsson/TT

En vikarierande resurspedagog på en skola i Stockholm låste in sig med barnen och utsatte dem för sexuella övergrepp. Nu skärper hovrätten hans straff och dömer honom till fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I november 2020 dömdes en vikarierande resurspedagog på en grundskola i söderort i Stockholm för sexuellt ofredande. Han dömdes då till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst. 

Svea hovrätt beslutade dock i december 2021 att den bedömningen var felaktig, och skärper nu tingsrättens dom, rapporterar tidningen Mitt i Söderort. 

Låste in sig i “lugna rummet” med barnen

Under 2019 utsatte mannen, som var i 25-årsåldern, barn mellan 7 och 8 år gamla för övergrepp. I förhör har barnen berättat hur resurspedagogen låste in sig en och en med barnen i det så kallade “lugna rummet”, där han sedan utförde sexuella handlingar mot dem. 

När en utsatt flicka berättade för sin förälder vad som hade hänt gjordes polisanmäldes mannen i september 2019. Det var då det kom fram att flera barn hade utsatts för samma sak. 

I samband med detta uppdagades det även att en lärare, redan i juni samma år, hade pratat med skolledningen om att resurspedagogen låste in sig med barnen. Ett barn hade även berättat för läraren att mannen hade masserat henne över hela kroppen. 

Föräldrarna informerades inte

Trots detta nåddes inte föräldrarna av informationen och mannen fick jobba kvar på skolan fram till september, när polisanmälan gjordes. Utbildningsförvaltningen riktade därför stark kritik mot skolan och utredde verksamheten 2019. 

Enligt utbildningsförvaltningen borde skolan utrett händelserna redan i juni när läraren larmade ledningen, samt plockat bort mannen från skolan och informerat föräldrarna. 

Hovrätten skärper nu domen

Nu gör Svea hovrätt en annan bedömning än tingsrätten. Den nya domen menar att mannen har utnyttjat barnens och skolans förtroende, och dömer mannen till ett år och sex månaders fängelse. 

Även skadeståndet höjs för tre av barnen från 25 000 till 30 000 kronor. Till det fjärde barnet som utsattes upprepade gånger höjs skadeståndet från 40 000 till 60 000 kronor, rapporterar Mitt i Söderort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela