Stockholm

Vart femte mordoffer vid skjutningar har drogen tramadol i blodet

Pistol och tramadol
En av fem offer i skjutningar har tramadol i blodet. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Sonja Stjernkvist/SvD/TT

Ett av fem offer i skjutningar har drogen tramadol i blodet, visar nya siffror från Rättsmedicinalverket. Det så kallade mordpillret är på väg att bli en epidemi inom kriminella kretsar, menar experterna.


Läs mer

Nyheter24 har tidigare rapporterat om den så kallade "morddrogen" som fler och fler gängkriminella använder sig av innan de ska begå grova brott. I SvD:s nya granskning undersöks det narkotikaklassade läkemedlet tramadol ännu närmare. 

Nya siffror från Rättsmedicinalverket visar nu att en av fem som mördats i skjutningar sedan 2015 hade tramadol i blodet, vilket grundas på obduktioner som har gjorts. 

Foto: Sonja Stjernkvist/SvD/TT

– Detta är en viktig pusselbit utöver den angivna dödsorsaken. Det hjälper oss att förstå vilka substanser som den här gruppen använder, säger Carl Söderberg, specialistläkare i rättsmedicin vid RMV, till SvD. 

Cannabis och tramadol – allt vanligare kombination

Det är tio gånger vanligare att offer från en dödsskjutning har tramadol i blodet jämfört med andra typer av dödsfall. 

Av de som avlidit till följd av en skjutning sedan 2015 hade nästan 40 procent spår av cannabis i blodet, menar RMV. Narkotikapoliser uppger att kombinationen tramadol och cannabis förekommer allt oftare bland unga kriminella. 

Foto: Poppe, Cornelius/TT

Tramadol är vanligt i kriminella miljöer

Läkarna såg redan 2016 att tramadol var på väg att bli en “epidemi”. Men att det skulle bli såhär utbrett i kriminella kretsar hade ingen kunnat ana. 

Juan Figueroa, läkare på Maria Ungdom, menar att vi ser det narkotikaklassade preparatet överallt idag, och bekräftar den nya statistiken. 

– Det förstärker bilden av att det är det här preparatet som blivit vanligt i de kriminella miljöerna. Gängen förstår att de kan profitera på att sälja det här, säger han till SvD. 

Starka biverkningar av drogen tramadol

Läkaren Figueroa berättar även hur det är vanligt förekommande med patienter som får krampanfall i hela kroppen efter att ha tagit tramadol, även vid lägre doser.  

Han beskriver det som ett epileptisk anfall, och hur en ung patient fick ett krampanfall så kraftigt att personen slog i huvudet och fick en hjärnblödning. 

Figueroa vill se en förändring. 

– Jag kan inte säga att vi har kontroll över det här, säger Juan Figueroa till SvD

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.