Pistol och tramadol
En av fem offer i skjutningar har tramadol i blodet. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Sonja Stjernkvist/SvD/TT

Vart femte mordoffer vid skjutningar har drogen tramadol i blodet

Ett av fem offer i skjutningar har drogen tramadol i blodet, visar nya siffror från Rättsmedicinalverket. Det så kallade mordpillret är på väg att bli en epidemi inom kriminella kretsar, menar experterna.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om den så kallade "morddrogen" som fler och fler gängkriminella använder sig av innan de ska begå grova brott. I SvD:s nya granskning undersöks det narkotikaklassade läkemedlet tramadol ännu närmare. 

Nya siffror från Rättsmedicinalverket visar nu att en av fem som mördats i skjutningar sedan 2015 hade tramadol i blodet, vilket grundas på obduktioner som har gjorts. 

Foto: Sonja Stjernkvist/SvD/TT

– Detta är en viktig pusselbit utöver den angivna dödsorsaken. Det hjälper oss att förstå vilka substanser som den här gruppen använder, säger Carl Söderberg, specialistläkare i rättsmedicin vid RMV, till SvD. 

Cannabis och tramadol – allt vanligare kombination

Det är tio gånger vanligare att offer från en dödsskjutning har tramadol i blodet jämfört med andra typer av dödsfall. 

Av de som avlidit till följd av en skjutning sedan 2015 hade nästan 40 procent spår av cannabis i blodet, menar RMV. Narkotikapoliser uppger att kombinationen tramadol och cannabis förekommer allt oftare bland unga kriminella. 

Foto: Poppe, Cornelius/TT

Tramadol är vanligt i kriminella miljöer

Läkarna såg redan 2016 att tramadol var på väg att bli en “epidemi”. Men att det skulle bli såhär utbrett i kriminella kretsar hade ingen kunnat ana. 

Juan Figueroa, läkare på Maria Ungdom, menar att vi ser det narkotikaklassade preparatet överallt idag, och bekräftar den nya statistiken. 

– Det förstärker bilden av att det är det här preparatet som blivit vanligt i de kriminella miljöerna. Gängen förstår att de kan profitera på att sälja det här, säger han till SvD. 

Starka biverkningar av drogen tramadol

Läkaren Figueroa berättar även hur det är vanligt förekommande med patienter som får krampanfall i hela kroppen efter att ha tagit tramadol, även vid lägre doser.  

Han beskriver det som ett epileptisk anfall, och hur en ung patient fick ett krampanfall så kraftigt att personen slog i huvudet och fick en hjärnblödning. 

Figueroa vill se en förändring. 

– Jag kan inte säga att vi har kontroll över det här, säger Juan Figueroa till SvD

/
/
Relaterat
Den kallas "morddrogen" – används av kriminella innan våldsbrott
Det narkotikaklassade läkemedlet tramadol sägs ha förmågan att stänga av känslor och förbättra självförtroendet. Det har därför blivit ett allt vanligare knep för kriminella att ta till innan de ska ska begå ett mord, eller annat grovt brott.
Hyresgäst hade sex kilo knark och 900 000 i kontanter hemma – slipper straff
Polisen gjorde ett jättefynd i form av 6 000 gram cannabis, tusentals narkotikaklassade tabletter och 900 000 i kontanter vid ett tillslag i en lägenhet i södra Stockholm. Nu går hyresgästen fri.
Polisen Filip Pelas: "Finns fördelar med att legalisera droger"
Polisen Filip Pelas har blivit väldigt uppmärksammad på sociala medier på senaste tiden. I podden "Frågor om droger" pratar han om legalisering av droger, gängkriminalitet och polisyrket.
Senaste nytt

"Jag känner ingen som vill stanna här"

Tingsryd: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Rv27 söder om Tingsryd.", skriver polisen på sin hemsida.

Äckliga anledningen - därför ska du byta handduk var femte dag

Att vira en nytvättad och väldoftande handduk runt sig är både trevligt och hälsosamt. Enligt Marléne Eriksson bör du byta handdukarna oftare än du kanske tror och detta av en specifik anledning.

KD petar Sara Skyttedal från EU-valet: "Sett fram emot att fortsätta"

Sara Skyttedal kommer inte att vara Kristdemokraternas kandidat i Europaparlamentsvalet, skriver hon på Facebook.

Tusentals armenier på flykt

Tusentals armenier har flytt från Nagorno-Karabach till Armenien sedan strider brutit ut i regionen i förra veckan. Det handlar hittills om 4 850 invånare, uppger källor i Armeniens regering vid lunchtid på måndagen.

Offrets kvarlevor låg i frysen – man åtalas

Bland matvaror i frys och kylskåp förvarade mannen kvarlevorna efter en man i 20-årsåldern. Den 29 november förra året uppsökte han polis tillsammans med sina socialsekreterare och berättade. Nu åtalas Malmöbon för mord och grovt gravfridsbrott.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.