Sladd och värmeljus
Inte alla förlorar på de dyra elpriserna. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Exponera/TT

Företagen som tjänar pengar på din höga elräkning

Inte alla har behövt vara nervösa inför vad kommande elräkningar kommer landa på. Det här är företagen som har gått vinnande ur årets stegrande elpriser.


Europa har drabbats av en elkris, något som även slår hårt mot svenska hushåll. Många bävar nu inför årets kallare månader, och gör allt för att se över sina elförbrukning. Här kan du läsa om elektrikerns superenkla knep för att få ner elkostnaden

Men inte alla har behövt bli kallsvettiga av den rekordhöga kostnaden för el. 

Svenska Dagbladet har undersökt vilka företag som har gått plus på din höga elräkning. 

Elproducenterna – Fortum och Vattenfall

Timpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool var sju gånger högre i december 2021 än samma månad 2020. Under hela 2021 steg börsens så kallade systempris med 550 procent jämfört med fjolåret. 

De som tjänat allra mest på elpriserna är exempelvis kraftverk i södra Sverige, där elpriset har legat som högst. Rekordet för kraftverksägare i södra Sverige har varit när de fått 450 öre per kWh. Men priset kan variera så till den grad att vissa timmar har överskottet på el gjort att priset istället blivit negativt. 

Foto: Stefan Sjödin/TT

Elproducenten Fortum ökade sina intäkter från Norden under tredje kvartalet 2021 med över 50 procent jämfört med samma period året innan. Även Vattenfall ökade sina intäkter, men menar själva att majoriteten av vinsterna motverkas av prissänkningar. 

Stamnätsägarna – Svenska kraftnät

Statliga Svenska kraftnät (SvK) äger det svenska stamnätet som transporterar el mellan olika delar av Sverige. 

Svenska Kraftnät. Foto: Stina Stjernkvist/TT

SvK får in pengar från avgifterna för överföringen av el. Affärsverket i det statliga företaget gynnas av prisskillnaden mellan olika geografiska områden. Om billig vindkraft transporteras till det dyrare södra Sverige får SvK mellanskillnaden. 

Enligt SvK själva ökade prisskillnaden mellan områdena från 8,1 till 21,5 miljarder kronor under 2021, rapporterar SvD.

El
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.