Alkohol och tullverket
Bilden föreställer ett annat alkoholbeslag. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Johan Nilsson/TT

Stoppades i tullen med 1450 liter alkohol – skulle bjuda kompisar

Två män stoppades i tullen i Helsingborg med sammanlagt 1450 liter alkohol i bilen. Den ena mannen påstod dock att inte allt var till honom själv, utan att han skulle bjuda sina kompisar.


I oktober 2020 stoppade tulltjänstemän i Helsingborgs hamn två män, 63 och 51 år gamla, som anlände med färja från Helsingör i Danmark. Männen hade varit i Tyskland för att handla alkohol, och när Tullverket sedan kontrollerade bilen hittades 1322 liter öl, 74 liter sprit, 55 liter cider och 12 liter vin, rapporterar Norrköpings Tidningar. 

Skulle bjuda kompisar

I förhör har 51-åringen erkänt att han har handlat åt andra personer än sig själv, och dessa personer ska betalat honom i förväg. 

63-åringen förnekar däremot brott, och sade i förhör att ungefär hälften av alkoholen var för eget bruk samt för att bjuda sina kompisar. Däremot har han vid senare förhör korrigerat den mängd alkohol som uppgavs vara för eget bruk till en betydligt mindre mängd. 

Gjort många liknande resor

Utifrån meddelanden i 63-åringens mobiltelefon kan man utläsa att mannen har gjort 14 resor till Danmark och Tyskland under 2019 och 2020. Det framgår också hur han har fört diskussioner angående alkohol som ska köpas och säljas. 

De två männen åtalas nu vid Helsingborgs tingsrätt för brott mot lagen om straff för smuggling, punktskattekontroll av transporter av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter och även olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Smuggling av alkohol kan leda till böter eller fängelse i högst två år. Organiserad införsel i form av grov smuggling kan leda till fängelse i sex månader upp till sex år, enligt Norrköpings Tidningar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!