Anders Eklund.
Under sina 13 år i fängelse har Anders Eklund utsatts för misshandel av andra intagna – och fått en varning. - Foto: Henrik Hansson/TT och Bertil Ericson/TT

Så lever dubbelmördaren Anders Eklund i fängelset

Anders Eklund dömdes år 2008 till livstids fängelse för morden och våldtäkterna på tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren. Under sina 13 år bakom lås och bom har han bytt anstalt, fått varningar och blivit misshandlad av andra intagna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Anders Eklund, numera Gustavson, kan vara en av Sveriges mest hatade mördare. Mordet på Engla Höglund, 10, år 2008 kom att skaka hela landet. Han är även dömd för grov våldtäkt, grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Under utredningen av mordet på Engla erkände Eklund även mordet på då 31-åriga Pernilla Hellgren år 2000, som varit olöst fram tills dess.

Sedan domen har 56-årige Anders Eklund fått flertalet permissioner, där han bland annat besökt en optiker, handlat bläckpennor och CD-skivor samt att han hade ett önskemål om att äta lunch på lämplig restaurang. Med på permissionen måste uniformerad personal följa med, enligt dokument som Nyheter24 tagit del av.

Foto: Polisen/TT

Så lever Anders Eklund i fängelset

Anders Eklund var till en början placerad på Norrtälje-anstalten, men efter att ha blivit misshandlad av flera andra intagna år 2014, flyttades han kort efter det till anstalten Tidaholm. Motivet till attacken ska vara att Eklund börjat prata om mordet på Engla.

Två intagna dömdes, för grov misshandel, till ett år och sex månaders tillägg på sina tidigare straff. De betalade även ut skadestånd, som totalt landade på 39 029 kronor. En summa som Anders Eklund inte kände sig helt nöjd med och efter ett överklagande fick han ut ytterligare 20 000.

Enligt Aftonbladet ledde detta till att flera andra intagna, bland annat numera villkorligt frigivna Helge Fossmo, sattes på en isolerad avdelning. 

Salberga fångvårdsanstalt. Foto: Bertil Ericson/TT

Misshandlas även på den nya anstalten

Men den 1 juli år 2020 flyttades Anders Eklund återigen, denna gång till anstalten Salberga, efter att ha ansökt om flytt flera gånger. Bara sju dagar senare blev Eklund misshandlad igen, denna gång i sin egen cell. Allt började med att personalen såg en fånge som befann sig på fel våningsplan, sedan hördes smällarna. 

När personalen nådde cellen såg de den andra fången "lugnt" försöka lämna platsen, men handbojades. Sedan hittades Eklund blodig och han krävde att samtliga inblandade i misshandeln skulle flyttas.

– Nu kanske han förstår att det inte är någon idé att flytta runt för det kommer inte blir bättre på någon anstalt, sade Carina Höglund, mamma till Engla, till Expressen då.

Vill byta anstalt – igen

Enligt domen, som Nyheter24 tagit del av, ansökte Anders Eklund den 26 oktober samma år som den andra misshandeln, om att få flyttas tillbaka till anstalten Norrtälje. Detta för att han inte känner sig trygg på Salberga.

"Han anför att han är hotad till liv och hälsa i anstalten Salberga och att han mår psykiskt dåligt över att vara placerad där.", skriver Kriminalvården i sitt omprövningsbeslut.

Interiör från besöksrummen bl.a. för medföljande barn på Salberga fångvårdsanstalt. Foto:Bertil Ericson/TT

Anders Eklund blottade sig för personal

Den 13 mars förra året rapporterades Anders Eklund för olämpligt uppträdande vilket resulterade i en varning. Det var på morgonen när kvinnlig personal på anstalten skulle låsa upp Eklunds bostadsrum och fann honom liggandes i sängen, med framsidan mot dörren, med sina könsdelar blottade.

I förhör säger Eklund att "Jag ligger alltid på sidan, det var inte med uppsåt".

"Känner sorg och förnedring över vad han gjort"

År 2019 ansökte Anders Eklund om tidsbestämt straff, vilket avslogs av Örebro Tingsrätt. I domen beskrivs det att Eklund, om han fick önskemålet uppfyllt, skulle skaffa en lägenhet och jobb på jordbruk eller lager. Men han kan även "tänka sig att bo i en husbil".

"Han känner sorg och förnedring över vad han gjort. Med fler samtal kommer risken för att han begår brott igen att minska", stod det i Eklunds ansökan.

Som stöd till att ansökan avslogs skriver tingsrätten att Anders Eklund från 1994 fram tills domen 2008 uppvisat "ett predatoriskt sexuellt beteende".

"Han visar ingen självinsikt kring sitt psykologiska fungerande vilket är en försvårande omständighet för återfallsrisken", står det vidare i domen och risken för att han återfaller i allvarlig brottslighet klassas som hög.

I början av 2023 fick Eklund återigen avslag på en ansökan om tidsbestämt straff, då med samma motivering som tidigare.