Torsdag 26 Maj
Stockholm

Unga killar tar tramadol innan samlag – leder till missbruk

Samlag och tramadol
Unga killar tar drogen tramadol för att hålla längre i sängen. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT och Jessica Gow/TT

Det blir allt vanligare att unga killar tar drogen tramadol för att hålla längre i sängen, vilket forskarna menar ofta leder till missbruk. Något som enligt läkarna i värsta fall kan leda till döden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att tramadolmissbruk är allt vanligare bland unga, samt om hur vart femte mordoffer vid skjutningar har drogen i blodet. 

Man har även sett att det blir allt vanligare att unga killar tar tramadol för att hålla längre under samlag, rapporterar Sydsvenskan.

Det finns inga exakta siffror på exakt hur många som tar drogen i samband med sex men forskare, både i Sverige och utlandet, är eniga om att det är en av anledningarna till att unga killar till slut hamnar i tramadolmissbruk. 

För tidningen berättar “Patrik”, som egentligen heter något annat, om sin upplevelse med att ta tramadol innan samlag. 

Tog tramadol för att bli bättre i sängen

Han hade hört av sina vänner att tabletten skulle få honom att “knulla som en gud” och att han skulle kunna hålla sig längre från att få utlösning. 

“Patrik”, som tog sitt första piller vid 16 års ålder, menar att det skapade självförtroende att kunna utföra samlag i flera timmar.

– Tänk själv, om någon kom och sa att de höll i 1-2 minuter så var det skämmigt. Men om du sa att du höll i 2 timmar, då var du ett djur, förstår du?, förklarar han för tidningen. 

Foto: Jessica Gow/TT

Jonny Harborg, sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Malmö, menar att tramadol kan förtränga användarens känlsor. Han förklarar att man blir avtrubbad och känner inte det som kroppen naturligt skulle ja känt. Harborg tror att unga killars självkänsla är grundproblemet. 

Tramadolbruket gick för långt

Vid 21 års ålder bestämde sig "Patrik" för att sluta när han kände att hans tramadolbruk hade gått för långt. Hans tolerans hade ökat och därmed även de doserna av tramadol han tog, och han ville inte ens ha sex längre. 

Han förklarar det som att han var tvungen att börja om på ruta noll med att bygga upp sitt sexliv igen – fast som nykter. 

Maria Almazidou, enhetschef på mottagning Maria i Malmö, berättar att ett sexliv efter droganvändare är kämpigt för många, och att tramadol har blivit allt vanligare. Det är den näst vanligaste drogen efter cannabis för ungdomarna som de möter på mottagningen.

Både Harberg och Almazidou förklarar hur drogen tramadol kan få förödande konsekvenser. Man kan exempelvis få epileptiska anfall, och i allra värsta fall dö, rapporterar Sydsvenskan

Kommentera
Kopiera länk
Dela