Överläkaren Juan Figueroa Sepulveda vid Maria Ungdom i Stockholm oroas av ungdomarnas tramadolanvändande.
Överläkaren Juan Figueroa Sepulveda vid Maria Ungdom i Stockholm oroas av ungdomarnas tramadolanvändande. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT och Gorm Kallestad/NTB/TT

Tramadolmissbruk allt vanligare bland unga: "Ett problem"

Förekomsten av tramadol bland ungdomar ökar och farorna med det narkotikaklassade läkemedlet är flera: krampanfall och känslomässig avtrubbning för att nämna några.
– Man gör saker utan att påverkas känslomässigt av det och därför kan man också göra hemska saker, säger överläkaren Juan Figueroa.


Missbruk av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol, som tillhör klassen opioider och som används för smärtlindring, har blivit allt vanligare bland ungdomar  – något som oroar överläkaren Juan Figueroa vid Maria Ungdom i Stockholm.

– På senare år har vi sett en allt mer utbredd användning av tramadol bland ungdomar över hela Stockholm. Både bland ungdomar på den norra och södra delen om stan, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Fler och fler ungdomar tar drogen och testar positivt för tramadol genom urinproven.

Varför tar ungdomar tramadol?

Enligt Juan Figueroa rör det sig oftast om femtonåringar eller personer i de övre tonåren, men ibland även yngre än så, som testar positivt för drogen på Maria Ungdom – ofta för att det är den drog som finns att tillgå.

Juan Figueroa. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

– Det räcker med att en kompis säger ”den här drogen kommer att hjälpa dig att må bra”. Då tar de det och kollar inte närmare på vad det här är, säger Figueroa och fortsätter:

– Man tar den här drogen i olika syftet. Vissa ungdomar, med depressiva tendenser, tar tramadol för att må bättre för stunden. Vissa ungdomar tar det i tron om att man då kan prestera bättre i skolan eller på jobbet.

"Man blir avtrubbad av tramadol"

Men det har även visat sig att tramadol blivit allt mer populärt bland unga i gängkriminella kretsar. Bland annat har en granskning av SvD visat att ett av fem offer i dödliga skjutningar sedan 2015 hade just tramadol i blodet. Läs mer om det här.

Att tramadol förekommer i kriminella miljöer, både bland de som skjuter och blir skjutna, förvånar inte Juan Figueroa.

– Många ungdomar tar drogen för att kunna begå brott, precis som med Rohypnol som ofta användes tidigare för att kunna begå våldsbrott, säger han och fortsätter:

Foto: Adam Ihse/TT

– Man blir avtrubbad av tramadol och då går inte känslomässiga tillstånd eller de konsekvenser som kan följa in på djupet i hjärnan. Man gör alltså saker utan att påverkas känslomässigt av det och därför kan man också göra hemska saker. 

Hur farligt är det att använda tramadol? 

Utöver farorna med den känslomässiga avtrubbning som tramadol kan ge upphov till pekar Juan Figueroa också på andra risker och konsekvenser som användandet kan leda till.

– Vi har ungefär tre eller fyra stycken ungdomar som går bort i vår patientgrupp varje år och när man tittar på obduktionsprotokoll så är tramadol inblandat, men för det mesta är det en blandning av droger och det är då kombinationen som föranleder de här dödsfallen, säger han.

Foto: Sonja Stjernkvist/SvD/TT

Desto vanligare är det att tramadol orsakar krampanfall, vilket i sin tur kan leda till andra skador.

– De krampanfall vi ser har vi även kunnat se bland ungdomar som tagit låga doser eller testat drogen för första gången, uppger Figueroa.

"Föräldrar måste kommunicera med sina barn"

Utvecklingen som Juan Figueroa ser bland ungdomar och unga vuxna väcker oro inför framtiden.

– Min rädsla är att tramadolanvändandet leder till annat och större missbruk av andra opiater, alltså till exempel heroin, i framtiden, säger han.

Åtgärder behöver, enligt Figueroa, vidtas på en bred front – även bortom vården som möter ungdomarna med missbruksproblematik. 

– Föräldrar måste kommunicera med sina barn. Skolan måste jobba mer aktivt med ungdomarna som halkar efter. Även Socialtjänsten måste bidra. Det här är ett problem som vi alla måste ta tag i för att det inte ska bli större.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.