Elräkning och pengar
Är du missnöjd med ditt elavtal? Se hit! - Foto: Exponera/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så gör du för att lättast byta elbolag – enligt experterna

Den rådande elkrisen har upprört många. Om du är en av dem som är missnöjd med ditt nuvarande elbolag så ska du följa dessa tips för att enklast byta elhandlare.


Elen riskerar att bli betydligt dyrare under den kommande hösten och vintern. De stora räkningarna stressar många, och kanske har energikrisen fått dig att inse att du inte är nöjd med det elbolag du har idag. 

Dagens Nyheter har pratat med experterna om hur du byter elbolag på lättast sätt. 

Konsumenternas Energimarknadsbyrå menar att det främst är tre saker att tänka på. 

Undersök ditt nuvarande elavtal

Allra först ska du, utifrån din senaste elräkning, gå in på jämförelsesajter för att se vilka andra priser som erbjuds av andra elbolag. Då kan man antingen hitta en annan elhandlare eller se över om ens nuvarande har några andra alternativ. 

Men om man väljer att byta är det en fälla som man ska vara extra noga med att undvika.

Thomas Björkström, vd på Konsumenternas Energimarknadsbyrå, varnar för oseriösa telefonförsäljare och menar att man ska undvika att teckna avtal över telefon. 

Var noggrann med bindnings- och uppsägningstid

Det är av stor vikt att kolla upp bindnings- och uppsägningstid. Har du tidsbestämt avtal är det bäst att vänta tills det löper ut. Annars kan det innebära ett avtalsbrott, och du kommer bli återbetalningsskyldig. 

Var även noga med det nya avtalets uppsägningstid då vissa avtal kan ha automatisk avtalsförlängning.  

Se även till att det gamla avtalet faktiskt blir uppsagt. Ditt nya elbolag brukar säga upp det åt dig, men för att vara på den säkra sidan kan du även mejla och meddela att du vill säga upp det. 

Ska man ha fast eller rörligt elprisavtal?

Thomas Björkström menar att det är bättre att teckna ett fast elprisavtal när vi inte befinner oss i en sådan pristopp som vi gör just nu. 

– Experter som tittar på elmarknaden tror att vi framöver kommer vänja oss vid att elpriserna kommer gå upp och ner mer än vi är vana vid historiskt, säger han till Dagens Nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!