Man med hund och genrebild på skyddsrum.
Det är inte hela familjen som kan söka skydd i skyddsrummet. - Foto: Leo Sellén/TT och Johan Nilsson/TT

Familjemedlemmen som portas från skyddsrummet om kriget kommer

Om kriget skulle komma till Sverige är det inte helt osannolikt att befolkningen skulle tvingas söka skydd i landets skyddsrum. Mat, vatten och kläder bör tas med – men en familjemedlem nekas tyvärr i dörren.


Vad man skulle ta med sig från sitt hem om katastrofen var ett faktum har nog många funderat på. Är det datorn eller är det alla familjealbum i bokhyllan?

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur livet egentligen skulle se ut i ett skyddsrum, var man går på toaletten och hur man kommer in, och vad man bör ha med sig.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

I skyddsrummen klarar man sig i några dagar oftast, då man kommer att behöva fylla på med mat och vatten. Men några saker bör man tänka på att ha med sig, enligt Anders Johannesson, enhetschef för enheten befolkningsskydd på MSB. Vilka är:

  • Extra kläder
  • Hygienartiklar
  • Mediciner
  • Något att ligga på eller svepa in sig i, som en filt eller en sovsäck
  • Mat och vatten

Husdjur får inte följa med till skyddsrummet

Enligt Anders Johannesson blir du inte tilldelad något särskilt skyddsrum, utan du söker upp det första bästa som är närmast där du är just då. Det finns cirka sju miljoner platser i skyddsrummen runt om i landet, alltså får inte hela befolkningen plats, då Sverige har närmare tio miljoner invånare i nuläget.

Men alla kommer inte heller att behöva gå in i ett skyddsrum. Det kan vara om du bor på landet, eller i en mindre ort, som inte är utsatt för exempelvis bombanfall. En hel del personal måste också fortsätta jobba, trots att det är krig.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men en sak som nog smärtar en del i hjärtat, som många inte har koll på, är att en viss familjemedlem inte får följa med till skyddsrummet.

– En sak som kan vara besvärligt är att man inte får ta med husdjur. Det kan ju finnas de som är allergiska och det blir svårt att komma ut och rasta sitt djur, berättar Anders Johannesson och lägger till:

– Då får man lämna djuret hemma och se till sin egen säkerhet först.

/
Hade du kunnat lämna ditt husdjur?
Senaste nytt

Nya Rysslandssanktioner klubbade

Efter mordet i Christiania – fem åtalas

Fem gängkriminella i åldrarna 18-28 år åtalas för att ha planlagt och utfört ett mord i fristaden Christiania i Köpenhamn, uppger Köpenhamnspolisen.

Kriminolog: Gängens fixare lättare att komma åt

En nyckel i kampen mot gängen är att komma åt de 680 möjliggörare och specialister som polisen presenterade i sin kartläggning, enligt kriminologen Manne Gerell. Kommer man åt dem blir det svårare för kriminella att tjäna pengar som de sedan omsätter till makt, säger han.

Här är Coca-Colas nya smak – då kommer den finnas i butik

En ny smak på Coca-Cola landar i svenska butiker från och med vecka 16. Nyfiken på hur Coca-Cola K-Wave Zero Sugar kommer smaka? Då ska du läsa vidare.

Amazon återbetalar gästarbetare i Saudiarabien

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon betalar tillbaka 1,9 miljoner dollar, motsvarande 19,6 miljoner kronor, till över 700 arbetare i Saudiarabien i ersättning för bland annat olagliga rekryteringsavgifter.

Hamnanställd åtalas för kokainsmuggling

En anställd i Helsingborgs hamn åtalas tillsammans med två andra för kokainsmuggling till Helsingborg. 195 kilo kokain har beslagtagits i containrar i Nederländerna och Sverige. Därtill har beslag av ytterligare narkotika och vapen gjorts i utredningen.