Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade att restriktionerna förlängs. - Foto: Ulf Palm/TT och Henrik Montgomery/TT

Beskedet: Restriktionerna förlängs ytterligare två veckor

På onsdagens pressträff meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att rådande restriktioner kommer att förlängas ytterligare två veckor. Detta på grund av den fortsatt höga smittspridningen i landet.


På onsdagen kallade socialminister Lena Hallengren (S), tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, till pressträff. Hallengren inledde med att det fortsatt är "extremt hög smittspridning" i Sverige.

Därför kom även beskedet om att restriktionerna, som infördes den 12 januari, kommer att ligga kvar i ytterligare två veckor.

– De åtgärder vi infört syftar till att minska antalet kontakter i samhället, vilket i sin tur kommer minska smittspridningen, sade Hallengren på pressträffen.

270 000 smittade på en vecka

Om allt flyter på och om läget tillåter kommer restriktionerna avvecklas efter det, menar Hallengren vidare. Datumet där merparten av restriktionerna kan försvinna är i nuläget den 9 februari. Hon betonar återigen även vikten av att vaccinera sig mot covid-19.

– Smittspridningen har nått nivåer som vi aldrig tidigare sett i Sverige. Under de senaste sju dagarna har vi registrerat 270 000 fall, och mörkertalet är stort, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och lägger till:

– Vi bedömer att en halv miljon kan insjukna per vecka.

Här är restriktionerna som gäller just nu:

  • Alla som kan bör arbeta hemifrån.
  • Krogar och och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00. Begränsning på högst 8 personer per sällskap införs.
  • Allmänt råd om att vuxna ska begränsa antalet nära kontakter inomhus.
  • Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
  • Huvudregeln för utbildning för vuxna är att vara på plats. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, samt övrig vuxenutbildning bör fortsatt genomföras med riskreducerande åtgärder på plats.

Åtgärder förlängts sedan tidigare:

  • Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.
  • Alla bör arbeta hemifrån när arbetet så tillåter. Bara arbetstagare som behöver vara på plats ska vara det.
  • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.
  • Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd.
  • Handelsplatser: Liksom tidigare gäller krav på minst 10 kvm per person och att undvika trängsel.
  • Platser för kultur och fritidsverksamheter: Krav på 10 kvadratmeter per person och att undvika trängsel. Undantag för verksamheter som riktar sig enbart till barn- och unga, till exempel träningar och tävlingar.
  • Närundervisning för grundskolan, övriga obligatoriska skolformer, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan är fortsatt huvudprincipen. Åtgärder bör vidtas, så som att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika samlingar med stora grupper inomhus och i möjligaste mån undvika att blanda olika klasser.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit sjuk i covid-19?
Tack för din röst!
Senaste nytt

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

200 miljoner till idrott för unga

Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om våld / hot mot tjänsteman, Malmö

1 timme sedan
"Vasagatan, Limhamn. En person går till angrepp mot civila poliser i samband med ingripande.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

1 timme sedan
En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.