Onsdag 25 Maj
Stockholm

Familj lurade myndigheter på 43 miljoner – fejkade assistansbehov

Försäkringskassan och rullstol
Familjen skyllde på mormoderns "svarta magi". Foto: Jessica Gow/TT och Kallestad, Gorm/TT

En 34-årig kvinna i Göteborg har tillsammans med sin familj lyckats lura myndigheter på 43 miljoner kronor genom att fejka sjukdomar och assistansbehov. Familjen själva hävdar att de var styrda av den avlidne mormoderns "svarta magi".

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En 34-årig kvinna har tillsammans med anställda och brukare, via sitt assistansbolag, fått drygt 43 miljoner från Försäkringskassan och Göteborgs stad under en åtta år lång period. Detta genom att brukare fejkade sjukdomar och assistansbehov, rapporterar Expressen. 

Pengarna ska ha gått både till de inblandades levnadsomkostnader, men även till att bygga ett sommarhus i Bosnien och dyr shopping på NK. Bland annat ska kvinnan ha handlat från lyxmärken som exempelvis Hermès, Louis Vuitton, Burberry och Gucci. 

Nordiska Kompaniet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sågs dansa på bröllop

Enligt polisutredningen så fångades flera av brukarna på bild i affärer, på begravningar och på bröllop i Bosnien där de kunde stå och dansa och klappa händerna. Trots att de påstods vara invalida. 

Bedrägeribrotten ska främst ha kretsat kring fyra personer som beviljats personlig assistans. Alla fyra har har koppling till den 34-åriga kvinnan som äger bolaget och drev det tillsammans med sina föräldrar. Bland annat hade kvinnans pappa beviljats assistans, och var även styrelsesuppleant i bolaget. 

Brukarna har kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd eller låtsats vara sjuka för att lura myndigheterna. Åklagarna menar att brottsligheten har varit systematisk och att de har utnyttjat fattiga arbetskraftsinvandrare. Bolaget ska ha lockat anställda från utlandet genom att lova dem uppehållstillstånd i Sverige. 

Foto: Johan Nilsson/TT

"Kastat förbannelser över dem"

Förundersökningen visar att familjen skyller sina handlingar på deras avlidne mormoder som tillsammans med morfadern, även han avliden, styrde assistansbolaget. 34-åringens föräldrar berättar om en ”synnerligen ond kvinna som kastat förbannelser över dem”. 

Familjen har i rätten berättat att den “svarta magi” som mormodern låg bakom bland annat orsakade en bilolycka för mamman, ansiktsförlamning hos dottern, barnlöshet hos föräldrarna samt framkallade parets skilsmässa, rapporterar tidningen. 

Personer utanför familjen har dock i rätten beskrivit den bortgångna mormodern som en “älskvärd gammal dam”, snarare än ond. 

Tingsrätten fann den 34-åriga kvinnan skyldig till grovt bidragsbrott och grova bedragerier tillsammans med sina föräldrar. Hela familjen nekar dock till brott. Totalt dömdes 18 personer, varav 14 personer till fängelse. 

Hovrätten sänker straffet 

Efter överklagan har fallet nu också prövats i hovrätten. Av de 13 dömda dälldes 17 stycken i hovrätten, och 13 av dem döms till fängelse. Men straffen sänks nu för flera av de inblandade då rubriceringen ändras från grovt bedrägeri till grovt bidragsbrott. 

34-åriga kvinnan och hennes mamma får fem års fängelse, istället för sju och ett halvt. Pappan döms till fyra års fängelse istället för sex och ett halvt år, skriver Expressen.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela