Operation och vaccin
Mannen vill inte vaccinera sig då det går emot hans grundläggande principer. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT och Johan Nilsson/TT

Ovaccinerad patient nekas hjärttransplantation

Ett sjukhus i Boston, USA, nekade en 31-årig patient en hjärttransplantation då han inte är vaccinerad mot covid-19. Detta då det immunförsvaret blir rejält nedsatt efter operationen.


31-åriga DJ Ferguson är i stort behov av ett nytt hjärta, och stod på en lista för en transplantation. Men enligt mannens pappa ska sjukhuset i Boston tagit bort honom från listan när de fick reda på att han var ovaccinerad mot covid-19, rapporterar CBS News. 

Enligt pappan har sonen valt att inte operera sig då det “går emot hans grundläggande principer”. 

Sjukhuset säger i ett uttalande att de bara följer sin policy och att sjukhuset kräver att patienterna är vaccinerade mot covid-19 innan en transplatation då immunförsvaret blir kraftigt nedsatt. En enkel förkylning kan visa sig vara dödlig för en patient som genomgått en hjärttransplantation. 

– Vi försöker febrilt med alla alternativ, men vi har ont om tid, säger patientens pappa.

Brist på organ

Sjukhusets talesman säger också att av de omkring 100 000 personer som står på väntelistan kommer de allra flesta inte få ett organ inom fem år. Detta på grund av bristen på organ. 

– Antalet organ är få och vi kommer inte att dela ut dem till någon som har sämre chans att överleva när andra som är vaccinerade har en bättre chans att överleva efter operationen, sade Dr Arthus Caplan till CBS News.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!