Hundar och Tullverket
Hundsmugglingen fortsätter öka kraftigt. - Foto: Tullverket/TT och Johan Nilsson/TT

Dubbelt så många hundar avlivas – smugglingen ökar

Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar och antalet som har behövt avlivas har dubblerats de senaste två åren.
– Att avliva valpar är ingenting jag tänkte på när jag sökte till tullen, säger Niklas Delin.


Över 170 hundar har avlivats efter misstanke om hundsmuggling de senaste två åren. Det är en dubblering jämfört med 2018 och 2019, rapporterar P3 Nyheter. 

Niklas Delin, gruppchef vid Tullverket region syd, har varit med när man har tvingats avliva flera valpar. 

– Att avliva valpar är ingenting jag tänkte på när jag sökte till tullen. Det är hemskt, och det är nog den värsta arbetsuppgiften som vi har, säger han till kanalen. 

Hundar måste vara vaccinerade mot rabies

För att en hund ska få komma in i landet måste den uppfylla införselreglerna, och bland annat ha ett EU-pass som visar att hunden är vaccinerad mot rabies. 

Fram till oktober 2021 stoppades över 480 hundar av tullen, vilket är en kraftig ökning om man jämför med 2019 och 2020 då drygt 200 hundar stoppades under samma period. 

Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar. Foto: Tullverket/TT

Niklas Delin tror att en ökad kunskap hos tjänstemännen om hur passen kan förfalskas har resulterat i att fler hundar stoppas. Han förklarar att de därför kan vara mer noggranna vid granskning av passen än tidigare.

Ser inga tecken på minskad illegal import

Om en hund med rabies kommer in i landet kan det få förödande konsekvenser. 

– Det skulle naturligtvis vara katastrofalt. Det är en sjukdom som kan spridas mellan människa och djur, men även mellan djur, säger Simon Löfgren, biträdande enhetschef på smittskyddsenheten vid Jordbruksverket.  

Trots Jordbruksverkets satsning på informationskampanjer till allmänheten ser man inte att den illegala importen kommer att minska under 2022, enligt P3 Nyheter

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!