Man fri från fängelse efter 20 år – efter att tvillingen erkänt brottet
Man fri från fängelse efter 20 år – efter att tvillingen erkänt brottet - Foto: Illinois Department of Corrections

Man fri från fängelse efter 20 år – tvillingen har erkänt brottet

En man har släppts från fängelset efter nästan två decennier efter att hans identiska tvillingbror erkänt brottet.


Den 26 januari släpptes Kevin Dugar från Cook County-fängelset i Chicago efter att han hade suttit inspärrad i 20 år, rapporterar New York Post. 

Dömdes för ett brott hans tvillingbror begått

Kevin Dugar satt i fängelse i 20 år för brottet tvillingbrodern hade begått. Foto: Illinois Department of Corrections

44-åringen dömdes 2003 för en skjutning av en gängmedlem. 

2016 hände dock det otippade då Dugars tvillingbror Karl Smith erkände att han hade varit ansvarig för skjutningen och utgett sig för att vara sin bror. 

Det var i en domstol som Smith erkände brottet och berättade att han var "här för att erkänna ett brott som Dugar felaktigt anklagades för". 

"Han låtsades vara jag" 

Tvillingbrodern erkände sig skyldig för brottet. Foto: Illinois Department of Corrections

Smith erkände även hur tvillingbröderna under uppväxten hade agerat "som en" och att de betedde sig som varandra. 

"Han låtsades vara jag och jag låtsades vara han", förklarade han. 

Innan tvillingbrodern erkände i rätten skrev han även ett brev till Dugar för att be om förlåtese. I brevet skrev Smith att han inte hade styrkan för att erkänna brottet vid tiden Dugar blev dömd. 

Erkännandet ansågs först inte trovärdigt 

Efter att tvillingbrodern hade erkänt dömdes dock hans erkännande 2018 inte som trovärdigt av en domare. 

Beslutet överklagades senare vilket ledde till att en ny domare granskade fallet. Det var efter att en jury hade hört alla bevis som de kunde fastslå att Dugar var oskyldig. 

När den oskyldiga tvillingbrodern släpptes från fängelset berättade hans advokat Ronald Safer hur överlycklig hans klient var över att bli frisläppt: 

"Men han anpassar sig också till en värld som är helt annorlunda än den värld han lämnade för 20 år sedan när han greps för det här brottet han inte begick," säger Safer.


Avtjänar ett 99-årigt fängelsestraff 

För närvarande avtjänar den skyldige tvillingbrodern Smith ett 99-årigt fängelsestraff för ett väpnat rån som ägde rum 2008 – ett brott som resulterade i att en sexårig pojke blev dödligt skjuten. 

Sedan Dugar släpptes i onsdags har han suttit inne i en övergångsanläggning där han kommer att stanna i 90 dagar efter frigivningen, enligt New York Post

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.