Kvinna hotade att hänga ut våldtäktsman – krävde en halv miljon
Kvinnan utpressade mannen på 500 000 kronor. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Polisen

Kvinna hotade hänga ut man som sexbrottsling – krävde en halv miljon

Kvinnan anmälde mannen för våldtäkt, men förundersökningen lades ner. En vecka efter fick han hem ett brev där han hotades betala en halv miljon kronor för att inte hängas ut. Kvinnan döms nu till utpressning.


Enligt förhör träffades en man i 30-årsåldern och en 25-årig kvinna en kväll i början av 2021. De ska därefter ha gått hem till mannens bostad, men kvinnan lämnade senare lägenheten och anmälde mannen för försök till våldtäkt. 

Mannen satt därefter anhållen i tre dagar, och en förundersökning inleddes men lades ner i 25 mars 2021. 

Skickade brev och krävde en halv miljon

Den 7 april 2021 fick mannen ett brev hemskickat där det stod: ”Ditt namn och ansikte kommer finnas på alla sociala medier. Inklusive din mamma, syster och ex-flickvän kommer att veta vem du är och vad du gjort. 500 000 kronor senast 9/4”, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Därefter följde ett kontonummer som pengarna skulle sättas in på. Brevet avslutades med följande: “Du har förstört mitt liv och det här är det minsta du förtjänar!!”

Foto: Polisen

Dagen efter polisanmälde mannen brevet. Och inom en kort period efter fick mannen även ett flertal mejl som löd: ”du vet dealen lös det”, samt ”mina pengar” och ”pengarna nu”. Han fick även ett mejl där det stod ”du fick mitt brev jag har alla nummer till dina närmaste så dom kommer få veta allt, det kommer komma ut på alla sociala medier”, enligt domen. 

Kvinnan mådde dåligt av den nedlagda förundersökningen

Kvinnan har erkänt att hon har skickat breven och mejlen, och har berättat att hon gjorde det eftersom hon mådde dåligt över att förundersökningen hade lagts ner. 

Men hon förklarar även att hon aldrig hade för avsikt att fullfölja hoten, och att hon visste att mannen inte skulle föra över några pengar till henne. 

Tingsrätten bedömer brevet vara en hotfull uppmaning till mannen och dömer kvinnan för försök till utpressningen. Att kvinnan var arg och frustrerad efter att undersökningen lagts ner har inte mildrat hennes straff. 

Hon döms nu av Malmö tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter, och ska även betala skadestånd till mannen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!